Читај ми!

Poruke iz Beograda dan posle posete Dereka Šolea

Kosovo i Metohija, odnosi Srbije i Amerike, regionalna pitanja i rusko-ukrajinski sukob to su, kaže predsednik, četiri teme o kojima je juče razgovarao sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom. Na stolu je bio i francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja, a Srbija je, kaže Vučić, ponovila crvene linije - nema razgovora o priznanju Kosova, niti članstvu u Ujedinjenim nacijama.

Od poruka koje je Derek Šole preneo Beogradu i Prištini, dan nakon sastanka, predsednik izdvaja jednu. Da Briselski sporazum mora da se primeni, odnosno da Amerika  očekuje da se što pre formira Zajednica srpskih opština.

"Gde sam jasno rekao da je nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte jer onda dijalog niakvog smisla nije ni imao. To sam rekao Šoleu i svima. Ne znam kako to misle da izvedu, ili kako da nam objasne kako treba da izgleda ZSO, ali to je pitanje za upravljački tim, pre svega za Srbe, naravno i za Albance, ne za nekog drugog. Videćemo, neće biti jednostavno", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Nimalo jednostavnu situaciju na Kosovu i Metohiji dobro su razmeli Amerikanci, ocenjuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

"Ja bih čak rekao možda i bolje od nekih svojih partnera u Evropi. Da su razumeli da se rešenje ne može isposlovati pritiscima i nametanjem rešenja, već da se ono mora tražiti dijalogom i da se mora uvažiti stav Srbije o kompromisu", kaže Milivojević.

Od posete je važnije ono što će uslediti posle nje, veruje novinar Politike.

"Imam utisak da će iz aviona već da napravi izveštaj Blinkenu, da napravi presek stanja balkanskog pitanja i da to može da znači da američka administracija ili pripema ili želi da krene u novu rundu diplomatske akcije vezane za odnose Beograda i Prištine", rekao je Nikola Trklja, novinar Politike.

U tim odnosima Amerika stav neće menjati, podvlači predsednik. Ipak, pomak vidi u tome što je gost iz Stejt departmenta bio spreman da sasluša mišljenje i zahteve Srbije.

"Svi oni znaju da je sve to bilo izazvano jednostranim potezima Prištine, da ne postoji dođađaj koji je Srbija izazvala, a koji je bio loš i negativan. Dobar deo ljudi u svetu koji pokušava da sagleda situaciju na KiM neće baš uvek da zažmuri i kaže - možete da radite šta hoćete. To su neki pomaci da ih tako definišem, ali više bih rekao u taktičkom nego u strateškom smislu", kaže Vučić.

Pomaci u dijalogu mogući su nakon 20. januara kada u Beograd dolaze savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, evropski posrednik u dijalogu i američki izaslanik za region.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво