Читај ми!

Radojević: Barikade su reakcija – na protestu želimo da pokažemo koliko nas ima i šta čuvamo

Na severu Kosova i Metohije, Srbi već 13 dana protestuju na barikadama. Ukloniće ih, poručuju, kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa severa povuče specijalne snage kosovske policije. Milan Radojević, član Kriznog štaba Kosovske Mitrovice kaže za RTS da na protestu zakazanom za 12 časova žele da pokažu lica lekara, profesora, medicinskih sestara, tehničara, majki, očeva… "Barikade nisu bilo kakva akcija nego reakcija, nisu uperene prema Prištini i Albancima. One su isključivo odbrambeni mehanizam za Srbe na severu KiM", ističe Radojević.

Milan Radojević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je povod protesta su najnovije pretnje koje odlaze iz Prištine i od strane ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje i Aljbina Kurtija koji je rekao da barikade mogu da se uklone uz žrtve.

"To je najnovija pretnja koja nam dolazi iz Prištine, pored sijaset drugih koje svakodnevno dobijamo od njih. Danas želimo da pokažemo lica naših lekara, profesora, medicinskih sestara, tehničara, majki, očeva na koje Kurti želi da udari i koje želi da likvidira. To su ozbiljne pretnje. Danas želimo da pokažemo naša lica, koliko nas ima, za šta se borimo i šta čuvamo. Mi ne branimo samo život na severu KiM, nego branimo pravo Srba na povratak, pravo SPC za povraćaj zemlje Visokim Dečanima, za ćirilicu, branimo prava svih Srba na KiM", naglašava Radojević.

Ističe da su iscrpeli sve mogućnosti koje su imali i političkim i institucionalnim dijalogom dok su bili u institucijama.

"Apelovali smo i na predstavnike međunarodne zajednice da potezi koje vuče Priština su neizdrživi i da ako se nastave dovešće nas do ovoga. To smo i naglasili na poslednjem sastanku sa gospodinom Eskobarom u prostorijama opštine severna Mitrovica. Jasno smo rekli da ako se nastavi sa jednostranim potezima Prištine to će biti poslednji sastanak u toj zgradi. To su iznuđeni potezi i narod to više ne može da trpi. Nova hapšenja naših sugrađana, nove baze na severu KiM, uzurpiranje privatnog zemljišta, to su stvari preko kojih se ne može preći. Ovo je bi iznuđen potez. Barikade nisu bilo kakva akcija, nego reakcija, nisu uperene prema Prištini i Albancima. One su isključivo odbrambeni mehanizam za Srbe na severu KiM", napominje Radojević. 

Zahtevi su, dodaje, jasni.

"Tražimo oslobađanje Pantića, Adžića, ukidanje spiskova na kojima se nalaze Srbi za navodno rušenje ustavnog poretka Kosova, povlačenje jedinica sa severa KiM i gašenje četiri novoformirane baze na uzurpiranom zemljištu. I danas će biti veliki protest koji će okupiti veliki broj ljudi sa KiM, ne samo sa severa koji će dati podršku ljudima koji danonoćno borave na barikadama", ukazuje Radojević.

Za kvarenje odnosa nije zaslužna srpska zajednica 

Navodi da za kvarenje odnosa nije zaslužna srpska zajednica.

"Naša ruka razgovora i pomirenja i dalje stoji u vazduhu i mi moramo imati sagovornika. Mi nismo imali sagovornika u Prištini. Svi potezi koje je Priština vukla su išli ka tome da se naruše mir i stabilnost, ne samo na severu, nego na čitavom KiM. Kao rezultat te pogubne politike Kurtija danas imamo ove barikade koje su zaista iznuđene", navodi Radojević.

Mi nemamo istu percepciju realnosti.

"Danas će gospodin Kurti imati priliku da se uveri u nekoliko hiljada Srba na protestnom skupu, da pogleda u lice ljude koje on naziva kriminalcima. To su intelektualci, lekari, bivše sudije, tužioci, profesori. Te ljude nazivati kriminalcima je targetiranje, što nije strano Kurtiju koji to radi mesecima. Mi svakog možemo da pogledamo u oči, odlučni smo da branimo stavove", naglašava Radojević.

Kaže da su i međunarodne diplomate upozoravali mesecima da može da dođe do ovakvog ishoda.

"Ovo su iznuđeni potezi, mesecima unazad trpimo torturu institucija u Prištini. Nama je bilo zabranjeno da obavljamo vakcinaciju na KiM, a u tom trenutku je Srbija imala vakcine koje je nudila i Albancima. Zabranjeno je glasanje na izborima, na referendumu, Sve su to potezi koji dovode do nepoverenja naroda. Mi smo upozoravali predstavnike međunarodne zajednice da nije dovoljno objavljivati osude na društvenim mrežama, nego preduzeti konkretne akcije protiv Prištine", ističe Radojević.

To, dodaje, govori da su na liniji sa predstavnicima Prištine.

"Devet godina čekamo na formiranje ZSO. Bolje da su uticali na predstavnike Prištine da se formira ZSO. Da se ona formirala pre devet godina, mi verovatno danas ne bismo stajali ovde", dodaje Radojević.

ZSO bi donela sigurnost 

Prema njegovim rečima, ZSO bi donela, nadaju se, nekoj vrsti sigurnosti.

"Da možemo odlučivati o svom životu, o onome što je dogovoreno u Briselu, da možemo uređivati svoj život u opštinama u kojima živimo. Ne tražimo ništa više od toga, ali izgleda da je i to nekome previše. Zato smo odlučni da ostanemo ovde i istrajemo u zahtevima koliko god to bude potrebno. Izgleda da odavde zaista nema nazad", naglasio je Radojević.

Navodi da ima puno građana koji dolaze i danju i noću na barikade.

"Oni su mirni, nikoga ne ugrožavaju. Jedine naoružane grupe kojih se građani plaše su pripadnici kosovske policije. Svojim ponašanjem, nepoznavanjem jezika, provokativnim fotografijama na društvenim mrežama, utiču na to da Srbi nemaju poverenja u njih. Srbi imaju poverenja u ovaj narod i držaćemo se zajedno do konačne pobede", zaključio je Radojević.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво