Читај ми!

Petković: Razmatramo povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da je Aljbin Kurti večeras "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM". Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244, istakao je Petković. Najavio je da će sutra i prekosutra predsednik Vučić imati važne sastanke i da će, kada dođe vreme, o zaključcima obavestiti javnost.

Naoružani specijalci kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušli su večeras iz Južne u Severnu Mitrovicu. Specijalci su u Severnu Mitrovicu ušli pešice, u pratnji brojnih oklopnih vozila i rasporedili se po obodu grada, javili su reporteri sa lica mesta.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Aljbin Kurti večeras "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM".

"Prema našim saznanjima, preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih s pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima, oko 20.30 upali su na sever Kosova i Metohije iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, pa se rasporedili i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice - Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala", rekao je Petković.

Kaže da je povod za upad policije  navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na severu KiM. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao se sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine.

Petković se osvrnuo i na slučaj zaplene vina iz vinarije porodice Petrović, kao i na ulazak jedinica Kfora i kosovskih specijalaca u dvorište vrtića u Leposaviću.

"Nakon što je danas slavodobitno Kurti hapsio vino i rakiju i napadao ljude i porodicu Petrović koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči, i nakon što je Kurtijeva policija maltretirala našu decu u vrtiću u Leposaviću – juče je u dvorištu bio Kfor, pa su se izvinili što su ušli u dvorište, a i danas su opet zalutali, ali samo ne pripadnici Kfora, već specijalne jedinice koje su se tu vrtele u dvorištu, dok su bebe i dečica od godinu, dve godine spavala u vrtiću. Možete da zamislite kako su se osećali roditelji te dece, jer je na pragu vrtića bila Kurtijeva policija", rekao je Petković. 

"Nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda"

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je albanska policija sa juga došla iz pet policijskih regiona - stotine njih je upalo na sever, iako po Briselskom sporazumu nemaju pravo da budu prisutni na severu, može samo policija direktorata Sever. "Svi se prave ludi i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum", rekao je Petković.

"Zaustavljaju ljude na ulicama, pretresaju, nakon ovog nasilnog i protivpravnog akta uslediće značajne promene i kada je reč o procesu normalizacije i dijalogu", rekao je Petković.

Najavio je da će sutra i prekosutra predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati važne sastanke, i kada dođe vreme o zaključcima će obavestiti javnost.

Prema njegovim rečima, Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

"Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, posebno član 4 kao i član 6 aneksa 2. Nećemo dozvoliti novu 'Oluju' i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM", rekao je Petković. 

"Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda. Nadam se da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju ovu poruku, jer nećemo dozvoliti da naš narod strada. Neka oni na Zapadu vode računa, kako ne bi bili iznenađeni našim odlukama, jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo sporazume. Sve to radi Kurti, a neko to dozvoljava", zaključio je Petković.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво