Čitaj mi!

Hil: Dogovoreno mora da se primeni, Srbi na KiM treba da znaju da će njihova prava biti zaštićena

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da će se poštovati njihova prava i da sklopljeni dogovori moraju biti primenjeni.

Kristofer Hil je, u izjavi za Tanjug, podsetio da Srbi na Kosovu žive vekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

"Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i svi drugi, treba da znaju da će prava Srba na KiM biti zaštićena", rekao je Hil, ali je napomenuo da jedini je način da se to učini preko "kosovskog ustava".

Hil je tako odgovorio na pitanje kako komentariše poslednji potez Aljbina Kurtija, reakciju Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u vladi u Prištini, da li će to izazvati novi krizu i da li SAD kao najveći prijatelj Prištine mogu tu nešto da učine.

Dodao je da je EU izrazila zabrinutost kako se tumačio ustav u poslednjem slučaju.

"Srbi bi želeli da vide formiranje ZSO, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i deo je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza", istakao je Hil.

Naglasio je da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primeniti.

"Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO", istakao je Hil.