Čitaj mi!

Grafiti UČK na putu ka Ski-centru Brezovica

Kancelarija za KiM saopštila je da su na putu ka Ski-centru Brezovica ispisani grafiti na kojima piše "UČK" i to na asfaltnom putu, kao i na pomoćnom objektu uz sam put, što je izazvalo veliku zabrinutost meštana Štrpca.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da ispisivanje grafita UČK predstavlja provokaciju. 

"Zastave Albanije nemaju šta da traže pokraj srpskih kuća u Kosovskom Pomoravlju i Crkve Svetog Petra i Pavla i zato se ovo neumesno 'dekorisanje' ne može protumačiti drugačije nego kao provokacija i još jedan korak ka stvaranju 'velike Albanije'", saopštila je Kancelarija za KiM.

Navodi se i da Albanci imaju pravo da proslavljaju svoje praznike, ali da je neumesno kada to čine u sredinama koje naseljavaju Srbi, kojima se prekidaju slave, venčanja i druga slavlja.

"Podsećamo da je Crkva Svetog Petra i Pavla prošle godine obijena i opljačkana na Zadušnice, čime je Srbima jasno poručeno da im je uskraćeno čak i pravo da, u skladu sa hrišćanskim običajima, oplakuju svoje mrtve", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je pozvala Albance na Kosovu i Metohiji da Dan zastave Albanije ne koriste za produbljivanje međuetničkog jaza, te zastrašivanje i provociranje Srba.