Читај ми!

Dačić i Tajani o situaciji na KiM: Jednostrani potezi ne vode rešenju

Očuvanje mira i stabilnosti je ključno za ceo region Zapadnog Balkana - poruka je posle sastanka srpskog državnog vrha sa italijanskim ministrima spoljnih poslova i odbrane. Zvaničnici dve zemlje saglasili su se i da jednostrani potezi ne vode rešenju, kao i da se svi dogovori u okviru Briselskog sporazuma moraju implementirati.

U Beogradu, pre odlaska u Prištinu poslednje tenzije na toj relaciji, ministar spoljnih poslova Italije ocenio je kao odaljavanje od rešenja. Podvlači - ta zemlje spremna je da uradi sve što je u njenoj moći da se tenzije smanje.

"Veoma cenim konstruktivni stav koji je juče Srbija pokazala tokom susreta sa Boreljom. Ono što ću ja danas u Prištini reći jeste da apsolutno nisu potrebni unilateralni potezi i da Italija svakako smatra, kao i njeni vojnici, čiji se kontingent nalazi na Kosovu, da je mir nešto što moramo da čuvamo", rekao je Antonio Tajani, ministar spoljnih poslova Italije.

Ivica Dačić se zahvalio italijanskim vojnicima u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

"Koji zaista pružaju ne samo zaštitu fizičku, već i psihološku sigurnost srpskom narodu i srpskim sveštenicima na KiM", naveo je Dačić.

U misiji KFOR-a u južnoj pokrajini, italijanski vojnici su najbrojniji. Rad njih oko 700 ministri odbrane dve zemlje ocenili su kao profesionalan. Vučević i Krozeto analizirali su i zajednički angažman Srbije i Italije u misiji UN u Libanu, a šefovi diplomatija dogovorili su i zajedničke aktivnosti u drugim oblastima.

"Još jedna tema kojoj Italija pridaje veliku važnost su migranti. Videli smo da i srpske vlasti pridaju veliku pažnju tome i da su svesni opasnosti koje te migracije nose. Neophodno je da radimo zajedno i rešavamo ta pitanja, posebno na Balkanskoj ruti", rekao je Tajani.

"Srbija želi veće prisustvo Italije u regionu i da je spremna da dalje razvija naše bialteralne odnose. Počev od političke sfere, zajedničke sednice dve vlade, biznis foruma, pa do ekonomskih odnosa, razvoja naše spoljnotrgovinske razmene", istakao je Dačić.

Po broju investicija u našoj zemlji, Italija je u samom vrhu liste. Ekonomsko partnerstvo dve zemlje kreće se od tradicionalnih sektora poput automobilske industrija, odeće i obuće do novih oblasti kao što su digitalizacija i energetska tranzicija.

O produbljivanju saradnje, ali i širenju na druge sfere, gosti iz Rima razgovarali su i sa predsednicom Vlade i predsednikom Srbije.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво