Читај ми!

Ističe vreme za dogovor o tablicama – poziv EU bez odgovora, SAD traže od Kurtija pomeranje roka

Manje od 30 sati ostalo je do primene odluke prištinskih vlasti o naplati novčane kazne za vozače koji ne preregistruju vozila. I Evropska unija i SAD pozivaju premijera privremenih institucija da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski dogovor. Brisel je pozvao na sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija, ali zvanične potvrde da li će i kada do njega doći još nema.

Od pre dve nedelje, kada je više od 500 policajaca srpske nacionalnosti napustilo kosovsku policiju, patrole Euleksa su na ulicama na severu Kosova. Poslednja tri dana patroliraju pojačano. Oko glavnog mosta u Severnoj Mitrovici raspoređeni su i italijanski karabinjeri.

"Pratimo situaciju, koja je osetljiva. Mi smo tu da podržimo, u suštini, policiju Kosova, i vlasti. Da ih savetujemo i to je naš mandat do sada", kaže komandant Marijano Bastanza.

Veroljub Petronić, istraživač u oblasti bezbednosti i konsultant u NVO "Humani centar Mitrovica" upozorava da situacija na severu samo prividno izgleda bezbedna.

"Ljudi na severu očekuju razrešenje krize, mada ima i skeptika koji očekuju produbljivanje krize, jer ne veruju da će premijer Kurti popustiti. Patroliranje Euleksa samo vizuelno daje lažni privid pozitivnog osećaja bezbednosti", dodaje Petronić.

Još jedan apel iz SAD 

Još jedan apel na Aljbina Kurtija stigao je iz Vašingtona. Sa njim je telefonom razgovarao Derek Šole.

Kako specijalni savetnik američkog državnog sekretara prenosi na Tviteru, tražio je od Kurtija da odloži odluku o registarskim tablicama i da se fokusira na dijalog sa Beogradom, a sve u cilju, kaže, da se izbegne dalja eskalacija.

"Odložiti kazne za registarske tablice, ostaviti otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju dijaloga sa Srbijom = najbolji put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova", poručio je Šole.

Ranijim pozivima Brisela pridružuje se američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Događaje na severu vidi kao zabrinavajuće. I on poziva obe strane da budu fleksibilnije i postignu sporazum.

"Tada bi stranke trebalo da udvostruče svoje obaveze prema dijalogu, uključujući i sprovođenje već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora o osnivanju Zajednice srpskih opština", rekao je Eskobar.

Nemačka ambasadorka: Sve u Briselskom sporazumu mora biti primenjeno

I Beograd i Priština moraju da budu spremni na kompromis - ocenjuje ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad. Ne vidi na osnovu čega se sumnja da Berlin podržava samo jednu stranu ili da više ne želi Briselski sporazum.

"Sve što se nalazi u Briselskom sporazumu mora biti primenjeno. Na kraju konačnog rešenja, a mnogo je toga što do tada treba rešiti, polazimo od toga da će doći do priznanja Kosova. Ali mi ne kažemo - najpre priznanje, a onda ostalo. Prvo treba uspostaviti poverenje", smatra Konradova.

Cilj francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja, kaže ambasadorka, usmeren je na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i budućnost u kojoj su, naglašava, sve zemlje regiona članice EU.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво