Читај ми!

EU pozvala Vučića i Kurtija na sastanak u Briselu

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo "evropsko rešenje" za "najozbiljniju situaciju od 2013. godine". RTS-u je iz Predsedništva potvrđeno da je poziv stigao, ali da se ne zna kada će sastanak biti održan i da li će predsednik prisustvovati.

"Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo", rekao je Peter Stano novinarima napominjući da su Vučić i Kurti pozvani da bi razgovarali o "načinu da se pronađe izlaz iz situacije koja je najozbiljnija od 2013. godine".

Razlog za poziv na sastanak je "hitnost situacije da bi se našlo evropsko rešenje", objasnio je Stano.

"Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj", izjavio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU ponovio je da EU nastavlja svoj posrednički rad da bi se "došlo do evropskog ponašanja koje vodi u evropsko rešenje", kaže Stano.

Odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama u prištinskim medijima da postoji dogovor između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što je Beograd demantovao, Stano je rekao da su "spekulacije kontraproduktivne".

EU ne komentariše "napise u medijima kao ni interne procese koji se vode na radnom nivou, to su diplomatski procesi koji se odvijaju iza zatvorenih vrata", rekao je Stano.

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da Srbi sa Kosova i Metohije i Beograd traže da se potpisano implementira i poštuje, kao i da je Beograd zabrinut, jer ne vidi kod Prištine plodove razgovora sa EU i SAD.

U Beogradu se očekuje odgovor – da li se poštuje briselski sporazum 

Šef srpske diplomatije očekuje odgovor - i iz Unije i iz Prištine – da li se poštuje briselski sporazum. Od tog ishoda zavisi i kaže, nastavak dijaloga kao i razgovor o povratku u institucije.

"Da li taj sporazum postoji ili ne. Znači to su preduslovi da se nastavi sa aktivnostima srpskih predstavnika na KiM. O ovome ne želimo da razgovaramo na takav način da budemo uvučeni u te razne lažne informacije koje se svakoga dana objavljuju. Znaju se naši principijelni stavovi, ovo je pitanje koje je nametnuto od strane Kurtija i EU je obećala da će rešiti to pitanje odnosno da će se sve završiti bez incidenata i da će se naći neko kompromisno rešenje. Mi smo spremni da budemo deo rešenja, ali svakako nećemo odstupiti od svog stava", rekao je Dačić. 

Prvi pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom otvorio je juče još jedno pitanje. U pregovorima sa Unijom, Besnik Bisljimi tvrdi da sada ima 20 modaliteta o kojima su razgovarali. I dok iz Prištine stižu vesti o dogovoru, Aljbin Kurti iz Estonije poručuje da do njega, ipak, nije došlo.

"Moj prvi potpredsednik Vlade je u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa Briselom da se ovo pitanje reši. Ima 9.000 automobila sa nelegalnim tablicama, tako da je to ekstremna manjina Srba koji odbijaju ove tablice. Dajemo sve od sebe da održimo zakonitost i ustavnost, s jedne strane i mir i sigurnost s druge strane. Videćemo koliko ćemo biti uspešni u ovim novim pregovorima. Potreban nam je konačni sporazum sa Srbijom za normalizaciju odnosa uz obostrano priznanje", rekao je Kurti. 

Kako je najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila. Kazna je 150 evra.

Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije napustili su sve političke institucije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво