Читај ми!

Šapić: Brankov most je morao hitno da se radi jer su stubovi mogli da se sruše usled jače oluje

Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je za RTS da je Brankov most morao hitno da se radi jer su korodirali stubovi i usled jačeg nevremena mogao je neki stub da padne. Kaže da za četiri meseca koliko je gradonačelnik nije bilo probijanja rokova i objašnjava zašto ranije nisu u tim situacijama naplaćivani penali.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je da je hitno morao da se radi Brankov most - spojnica je mogla da sačeka još godinu dana, ali 24 stuba su korodirala, ako dođe do jačeg nevremena neki od stubova može da padne i rečeno mu je da ne mogu da garantuju bezbednost do proleća, a kada je odlučeno da stubovi moraju da se rade, onda se dodalo još par dana da se uradi i spojnica.

Prema njegovim rečima, rok za završetak radova je 27. ili 28. novembra i napominje da do sada nije bilo probijanja rokova.

Šapić je napomenuo da je uvedena praksa, da kada se otvori gradilište da onda dolaze sva gradska preduzeća, da se ne bi desilo kao u Ulici 27 marta da se završe radovi koji su trajali skoro tri godine, a onda da pukne cev, zato što neko iz Vodovoda nije zamenio azbesne cevi koje je mogao da zameni kada je bila velika rekonstrukcija.

"Onda je moguće da se postavi jedan rok kada se otvori gradilište, a onda se postavi drugi rok, ako se ispostavi da su potrebni neki dodatni radovi", istakao je Šapić.

Napomenuo je da se jednom nedeljno, svakog ponedeljka sastaje "Lice grada" i prelaze sve šta se dešava u gradu.

"Ovo je telo koje dobro funkcioniše za ova četiri meseca. Nismo imali probijanje rokova kakva su bila ranije. Ja sam se uvek pitao zašto se ne naplaćuju penali, kada se probiju rokovi, a onda mi je rečeno da se u neke radove ulazilo bez projekta, pa se projekat radi za vreme radova, a onda nemate pravo da izvođaču naplatite penale jer on suštinski nije ni znao šta je trebalo da radi", kaže gradonačelnik.

Šapić je objasnio da više neće u budžet ubacivati radove za koje se zna da nije rešena imovina i da nije završen projekat zbog nekog obećanja koje je dato da se što pre krene u radove, a nije završen projekat.

"U takvim situacijama se staje na pola, i onda se jure papiri. To se ranije dešavalo i mi to sada ne želimo da radimo. Tada niste u prilici da kaznite nekog podizvođača koji je probio rok", rekao je Šapić.

Sredinom decembra o rekonstruisanim ulicama 

Najavio je da će sredinom decembra izaći sa svim ulicama gde je napravljena rekonstrukcija, sa slikama pre i posle i sa kilometražom koja je urađena.

"Krenuli smo sredinom septembra i dok vreme bude dozvoljavalo, mi ćemo završiti prvi ciklus, do sredine decembra, a početkom proleća ćemo krenuti u dalje radove", rekao je gradonačelnik i dodao da u gradu kao što je Beograd mora stalno da se radi.

Dodao je da je akcenat na letnjim mesecima i napominje da se radi i noću gde god je to moguće, kao i da se radi vikendima. 

Govoreći o uklanjanju Starog savskog mosta, kaže da ukoliko budemo u prilici da izgradimo novi savski most i paralelno uđemo u projekat izgradnje tunela koji ulazi kod Ekonomskog fakulteta i izlazi blizu Pančevačkog mosta, onda će to biti jedan od najvećih projekata u poslednjih 30 godina.

"To će da smanji zagađenje za 12 posto i smanji opterećenje u centru grada za 14 posto. Taj tunel bi trebalo da ima 1,9 km", napomenuo je Šapić.

Kaže da njega ne zanima šta će biti sa Starim savskim mostom i da njega zanima novi most.

O zagađenju vazduha 

Govoreći o zagađenju vazduha, kaže da država i grad intenzivno rade na tom pitanju.

"Beograd je krajem 2017. godine bio jako zagađen i evo do sada je retko ulazio u tu crvenu zonu. Niko mi nije objasnio kako je to moguće kada se sve ovo vreme suštinski ništa nije promenilo. Neću ovim da aboliram ni Grad Beograd, ni državu. Menjamo neke stare kotlove po vrtićima, radićemo i dalje gasifikaciju, pokušavamo da poboljšavamo gradski prevoz da bi se ljudi manje vozili automobilima u centru grada", rekao je Šapić.

Rekao je da sumnja da se na ulicama ne pojavljuje broj autobusa koji je prijavljen, ali da tek ispituje tu situaciju i ne želi o tome detaljnije da govori. Najavio je da kada stigne 100 novih najavljenih autobusa, oni će ići na najfrekventnije linije, a 100 najstarijih autobusa će se izbaciti iz saobraćaja.

Kada je reč o novogodišnjoj rasveti rekao je da će biti od 15. decembra do 15. januara u užem centru grada.

Govoreći o podeli vaučera svima koji rade sa decom, kaže da je u toku javna nabavka, a da je tri dana pre isteka javne nabavke uložena žalba i sada republička komisija o tome treba da odluči, a kako kaže zanimljivo je da firma koja je uložila žalbu je firma koja ne može da bude ponuđač, jer je kaže „očigledno nekom u interesu da Beograđani čekaju".

Nada se da će proces biti završen tokom decembra i da će se krenuti u podelu pre novogodišnjih praznika.

Na pitanje o inicijativi opozicije za njegovu smenu, kaže da je spreman da odgovori na sva pitanja i da to pitanje opozicija može da pokrene na bilo kojoj sednici. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво