Čitaj mi!

Petković: Cilj novih pretnji iz Prištine proterivanje Srba

Poslednje najave Kurtijevih funkcionera da takozvane kosovske bezbednosne snage mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uključujući i sever, još jedna je alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na severu, naveo je Petar Petković. 

Podseća da se, prema sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen, nedvosmisleno  kaže da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i 4 gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije.

Ta garancija, kaže Petković, potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum.

"Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama", navodi Petković.

Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize, istakao je Petković.