Čitaj mi!

Kurti Borelju i Lajčaku u Parizu: Ne smemo odlagati razgovore o pravno obavezujućem sporazumu

Premijer u Prištini Aljbin Kurti preneo je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, da njegova vlada "pokazuje odlučnost da na severu Kosova uspostavi vladavinu prava", te da je svojim odlukama "posvećena održavanju mira i bezebednosti".

"Premijer Kurti je istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznavanje (sa Beogradom), dok je rekao da francusko-nemački predlog, koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, predstavljen od strane emisara Jensa Plotnera i Emanuela Bonea, služi kao dobra osnova za dalju diskusiju", navodi se u saopštenju vlade u Prištini.

Na sastanku u Parizu bilo je reči o dinamici dijaloga Prištine i Beograda, primeni odluke o registarskim tablicama, najnovijim dešavanjima na KiM i drugim aktuelnim pitanjima.

"Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, premijer Kurti je ponovio da je Vlada Kosova pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti u zemlji", podvlači se u saopštenju.

Kurti u poruci na Tviteru naveo da ne smeju "odlagati razgovore o pravno obavezujućem sporazumu".