Читај ми!

Vučić nakon sastanka s Makronom: Ne dolazi u obzir da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom odbacio ideju da se o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM. Navodi da je tokom sastanka, pored situacije na KiM, bilo reči i o bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i evropskoj perspektivi Srbije. Očekuje da će Makron posetiti Srbiju početkom sledeće godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu da je imao veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama sa francuskim predsednikom i da je zadovoljan što je došao u Pariz i imao priliku da dugo razgovara sa Makronom.

"Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Razgovarali smo o situaciji na KiM, razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. Početkom sledeće godine se nadam i očekujem posetu francuskog predsednika našoj zemlji", istakao je Vučić.

Dodao je da je poneo sva dokumenta koja govore i potvrđuju ono što jesu stavovi Republike Srbije i predao ih i da je govorio o ozbiljnosti pristupa Srbije i o frustracijama našeg naroda i kako izgleda kada neko deset godina ne ispuni ono što mora da ispuni i što je potpisao.

Poručio je da "srpska reč vredi mnogo više nego nečiji potpisi".

"Govorili smo i o evropskoj perspektivi Srbije, ali smo govorili i o svim pitanjima i o našoj saradnji, naših privrednih komora, MEDEF-a, napretku našeg aerodroma, Vansi fantastičan posao radi i svi ljudi koji putuju mogu da vide kako naš aerodrom izgleda i kako će da izgleda", rekao je Vučić.

Naveo je da Makrona dožviljava kao iskrenog prijatelja Srbije i da mu se čini da on poštuje što govori istinu i da uradimo ono što kažemo.

"Dugo se poznajemo i verujem da je još mnogo toga dobrog pred nama. Verujem da možemo velike, velike stvari da potpisujemo u Beogradu kada dođe i biće tu mnogo detalja o kojima ćemo da govorimo. Nije danas pravi trenutak za sve", rekao je Vučić.

O francusko-nemačkom planu

Predsednik Vučić je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemaćkog plana za KiM.

"Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Mi smo malo i slabi, nisam nešto naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla", odgovorio je Vučić na pitanje novinara o spekulacijama medija da postoji plan u tri tačke za rešenje aktuelne situacije na KiM čija je suština da se Srbija saglasi da se o zahtevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

Zamoljen da prokomentariše izjave američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera koji je rekao da je zabrinut zbog 21. novembra (za kada je Kurti najavio kazne za Srbe koji nisu preregistrovali automobile) i da što pre treba raspravljati o ZSO Vučić je rekao da je Hovenijer s pravom uplašen.

Kao što sam i ja uplašen, dodao je, jer je posle julske krize, krajem avgusta u Briselu rekao da imamo problem sa ličnim kartama.

"Rekao sam mi ćemo predočiti nešto što nije lako za nas, ali je to u okviru naše politike i Otvorenog Balkana i to je nešto što je nemoguće da neko odbije. Da bi prevazišli tu situaciju, ali oko tablica je to nemoguće", naveo je Vučić.

On kaže da su ga tada molili da to uradi, da će oni preuzeti na sebe brigu oko tablica.

"Rekli su ‚naš je posao da ubedimo Kurtija da se to reši drugačije‘ i kao što vidite, nije se rešilo ništa", rekao je predsednik Srbije.
Dodao je da govori stvari koje ne mora, samo da bi pokazao kako smo saterani u ćošak, što su Srbi sa celog Kosova razumeli i sad je, kako ističe, mnogo teže.

"Kako ću ja sad da im kažem da se sutra vrate u institucije? Srećom, oni su sami postavili uslove. Nema od tog posla ništa, dok se ne ispune oba uslova i to je to", poručio je Vučić.

Vučić ne veruje da će se sastati s Kurtijem 

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost susreta sa Aljbinom Kurtijem, Vučić je naveo da je postojala i da je on uvek spreman, ali da ne veruje da će susreta biti, a da je sa Makronom razgovarao o mnogim stvarima.

"Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije, a od toga smo veoma daleko", istakao je Vučić i ponovio da je imao veoma dobar sastanak iz ugla bilateralnih odnosa sa Francuskom, a da, što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlog zbog kojeg bi bio optimističan.

Naveo je da je u Pariz doneo dokumenta o tablicama.

"Pokazao sam ih Emanuelu Makronu. Evo, predsedniče, izvoli. Je l' ovde piše: KS/RKS. Pa piše. Ja samo to tražim, ali oni neće to da daju zato što su to jednostranom odlukom ukinuli 2020. godine, zato što su to statusno neutralne tablice. Samo to tražimo, samo tražimo ono što piše. Samo da nam niko ne izmišlja ono što ne piše. Ništa više od toga", naveo je Vučić.

"Zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost doneti na početku sukoba u Ukrajini su suština naše politike" 

Predsednik je rekao da su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost, doneti kada je počeo sukob u Ukrajini, suština naše politike, sve ono za šta se borimo - nezavisnost i poštovanje stava Srbije, a da toga možemo možda da se odreknemo u slučaju da "bukvalno imamo Damaklov mač nad glavom".

Vučić je to naveo odgovarajući na pitanje novinara da li je sada trenutak da uvedemo sankcije Rusiji i podsetio da je danas skoro 270 dana od kada je počeo sukob u Ukrajini i da je, posle četiri dana, izašao u javnost sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Bilo je nas sedmoro ili osmoro u kabinetu, od premijera do mnogih drugih. Nije pisala moja sekretarica, nije pisao nekakav tim, neki novinari ili ne znam ko, lično sam svojom rukom pisao zkaljučke, pa je to tek posle toga prekucano. Ti zaključci su politika koju vodimo, ti zaključci su moj život, život Srbije, slobodne i slobodarske", rekao je Vučić.

Dodao je da su ti zaključci izdržali 270 dana najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji i da su oni naša suština - da čuvamo međunarodno javno pravo, osudimo one koji krše međunarodno javno pravo i uđu na teritoriju drugih zemalja, ali isto tako da ne vodimo politiku sankcija, posebno ne prema onima koji su nas zaštitili 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

"To je naša suština, politika", rekao je Vučić i dodao da toga možemo možda da se odreknemo "u slučaju da bukvalno imamo Damaklov mač nad glavom", te dodao da to ne bi krio od naroda niti bi slao nekog drugog da obaveštava narod, već bi to učinio on.

"Imamo li u ovom trenutku baš mač nad glavom? Ne, i ja to znam. Da li je lako? Nije. Da li je jednostavno? Nije. Verujete mi da to niko ne zna bolje od mene. Niko nema takav direktan kontakt sa svima u Evropi u svetu kao što imam ja", rekao je Vučić.

Dodao je da on najbolje zna dokle možemo i da mu ne treba niko da mu objašnjava od "analitičara i raznih pametnjakovića da mu soli pamet kako je ugrozio ovo ili ono" jer, kako je istakao, nije ugrozio ništa.

"Pustite da vodimo zemlju na odgovoran i ozbiljan način, a rezultati sve pokazuju. Srbija je slobodna i nezavisna zemlja. U tim zaključcima je sve ono za šta se borimo - za nezavisnost i snagu snagu svoje Srbije, za poštovanje našeg stava", rekao je Vučić.

"Nije to pisano da bismo držali konferenciju za novinare jedan dan, već da bi ušlo u istoriju kako je jedna mala i slobodna zemlja sama donela svoje zaključke kojih se držala, kako je jedna mala, slobodna i slobodarska zemlja mogla da kaže nešto drugačije od svih ostalih i izdržala sve - i probu prijateljstva i probu odgovornosti i probu poštovanja međunarodnog javnog prava. To što ću ja da čujem sa milion strana 'moraš, moraš, moraš' evo vidite da ne moram. Kad budem morao, ne zbog sebe već zbog nacije, ako se to desi, onda ću ja da izađem pred narod pa to da kažem", rekao je Vučić.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво