Читај ми!

Haradinaj napustio sastanak sa Kurtijem: Držao predavanja, nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa SAD

Ubrzo nakon početka sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa liderima opozicionih partija, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napustio je zgradu kosovske vlade, prenose mediji u Prištini. Haradinaj je optužio Kurtija da prekida odnose sa SAD, jer nije prihvatio zahtev američke administracije o odlaganju roka za preregistraciju vozila.

Ramuš Haradinaj je istakao da je napustio sastanak sa Aljbinom Kurtijem, jer nije želeo da odgovori na pitanje lidera opozicije zbog čega nije prihvatio zahtev SAD o odlaganju roka za preregistraciju vozila na RKS.

Haradinaj je na Fejsbuku istakao da je za njega "neprihvatljivo da Kosovo prekida odnose sa SAD".

"Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak, jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne ispunjava njihov zahtev. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom", istakao je Haradinaj.

Kurti je juče pozvao lidere DPK, DSK i ABK na sastanak kako bi sa njima razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije. Njegov poziv prihvatili predsednici opozicionih partija Memli Krasnići, Ljumir Abdidžiku i Ramuš Haradinaj.

Krasnići: Kosovo je ušlo u situaciju koja se mogla izbeći

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići rekao je nakon sastanka da nije dobio uveravanja da vlada u Prištini zna u kojim pravcima će ići kako bi situaciju na severu držala pod kontrolom.

"Ne mogu da kažem da sam izašao sa velikom sigurnošću da vlada zna u kojim pravcima treba da ide da bi situacija bila pod kontrolom. Izneo sam stav PDK-a da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije. Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri severne opštine, vlada mora da preduzme radnje koje joj pripadaju i za to će imati podršku PDK-a u bilo kojoj prilici koju imamo", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, "Kosovo je ušlo u situaciju koja se mogla izbeći".

"Čini se da su nezrelost u nekim akcijama i nedostatak koordinacije sa glavnim saveznicima Kosova doneli zamah koji se mogao izbeći", rekao je Krasnići.

Abdidžiku: Kurti nema plan za pitanje severa

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da na sastanku sa Aljbinom Kurtijem nije video plan za rešavanje pitanja severa.

"Ništa novije od premijerovih izjava nismo razumeli. Nismo videli plan za rešavanje stvorenog pitanja. Nismo videli nikakav pokret za punu koordinaciju sa našim saveznicima. Smatramo da je koordinacija sa Stejt departmentom i institucijama, sa Vašingtonom i Briselom, jedino rešenje za stvorenu situaciju", rekao je Abdidžiku.

Abdidžiku je naveo da DSK "podržava Kurtija za uspostavljanje zakonitosti na teritoriji Kosova", ali da prema njegovim rečima treba da postoji plan i koordinacija sa saveznicima.

Na sastanku sa Kurtijem, Abdidžiku je rekao da je razgovarano i o pitanju dijaloga. Prema njegovim rečima, "Kosovu je potreban sporazum sa Srbijom koji suštinski ima obostrano priznanje i koji čuva suverenitet".

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво