Читај ми!

Skupština Srbije o rebalansu budžeta, polemika Orlića i poslanika opozicije

Poslanici skupštine Srbije raspravljali su o više tačaka dnevnog reda od kojih je najvažnija predlog rebalansa budžeta za ovu godinu. Ministar finansija Siniša Mali rekao da je jedan od razloga za rebalans rast cena energenata. Početak rasprave obeležila polemika predsednika parlamenta Vladimira Orlića i poslanika opozicije. Sutra nastavak zasedanja.

Poslanici skupštine Srbije raspravljali su o predlogu rebalansa budžeta kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.709,5 milijardi dinara, i rashodi od 1.988,5 milijardi dinara. Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijarde dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta u parlamentu, ministar finanasija Siniša Mali rekao je da je pet osnovnih razloga zbog kojih predlažemo rebalans budžeta. 

Naveo je da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

"Koliki je taj rast najbolje pokazuju podaci da je u septembru na 2019. godine megavat struje koštao od 38 do 60 evra, a ove godine košta između 327 i 556 evra", rekao je Mali i dodao da nam zato treba dodatni novac za energente.

Kao treći razlog naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

"Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata", dodao je Mali.

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Mali je naveo da su rebalansom budžeta za 2022. godinu predviđeni ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.709,5 milijradi dinara što je za 192,7 milijardi ili 12,7 odsto više u odnosu na iznos predviđen originalnim budžetom za 2022. godinu.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.490,6 milijradi dinara, što predstavlja povećanje od 172,7 milijardi, a neporeski u iznosu 199,7 milijradi dinara, što je povećanje od 24,2 milijardi dinara.

Dodao je da je za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a i pozvao poslanike da usvoje predloženi rebalans kako bi se obezbedio novac za nabavku energenata, za mlade i penzionere, kao i podržale mere nataliteta u Srbiji.

U toku rasprave poslanici opozicije su iznosili primedbe na rebalans budžeta, ocenjujući da on nije u skladu sa trenutkom i krizom u kojoj se nalazimo, dok su poslanici vladajuće koalicije najavili da će glasati za predloženi rebalans.

Polemika Orlića i poslanika opozicije

Početak rasprave obeležila je polemika predsednika parlamenta Vladimira Orlića i poslanika opozicionih poslaničkih grupa, o tom da li je prekršen Poslavnik kada je u pitanju brzina sazivanja sednice.

Šef poslaničke grupe Dveri u parlamentu Boško Obradović je rekao je sednica sazvana naprečac i da je opozicija onemogućena da podnosi svoje predloge, a samim tim i da na adekvatan način učestvuje u plenumu

Odgovarajući Obradoviću, Orlić je kazao da to nije istina i da su poslanici bili balgovremeno obavešteni o tome šta će se naći na dnevnom redu ove sednice.

Kako je rekao, već u četvrtak poslanici su znali da je Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta.

Poslanik Ujedinjenih Janko Veselinović i šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić zamerili su da je sednica sazvana samo 24 sata pre plairanog početka.

Veselinović je kazao da ta poslanička grupa samim tim nije imala vremena da podnese predlog, jer je sednica zakazana 24 časa pre početka zasedanja, a poslanicima je otvorena mogućnost da predložu zakone baš u tom vremenskom periodu.

Miroslav Aleksić istakao je da predsednik već treću sednicu zakazuje kao sednicu po hitnom postupku.

Aleksić je kazao da su Poslovnikom jasno definisani razlozi kada je moguće sazvati sednicu po hitnom postupku i pročitao da to između ostalog, u situacijama kada bi neusvajanje nekog zakona moglo da proizvede posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organa i organizacija.

"Šta je tačno od ovoga opasnost koja se nadvila nad Srbiju, pa zakazujete sednicu za 24 sata?", upitao je Aleksić.

Orlić je odgovarajući Aleksiću kazao de se ne radi se bez razloga rebalans uvek na ovaj način.

"Rebalans podrazumeva zaustavljanje plaćanja i zaključavanje trezora i uvek se rebalans usvaja na ovaj način i kada se završi rebalans, država može da funkcioniše", rekao je Orlić i dodao da su poslanici dobili obaveštenje istog momenta pošto je vlada usvojila predlog i dodao da je dobro što je Aleksić toga svestan.

Poslanik Poslaničkog kluba Zavetnici Dragan Nikolić Zavetnici pročitao je iz Poslovnika da se o "rebalansu budžeta može rastavljati 15 dana po ulasku u skupštinsku proceduru i kazao predsedniku parlamenta da "ne stoji" da je sednica morala da se sazove za 24 sata".

Orlić je uzvratio rekao da je sve u skladu sa Poslovnikom i da je sve što opozicija priča, zapravo, "za kamere".

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво