Читај ми!

Vučević: Dronovi dolazili iz više pravaca u centralnu Srbiju, ne dižu se migovi 29 zbog njih

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da ne može da kaže čiji su dronovi, ali da dolaze sa teritorije KiM. Ukazuje da je više bespilotnih letelica uočeno, bila su različita kretanja, ali migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova. Nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga, istakao je ministar Vučević. Vojska može i sa helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima da odgovori na ove izazove, rekao je Vučević.

Bespilotne letelice snimale su juče aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne.

Dronovi su nadletali područje Merdara i okolinu Raške. Premijerka Ana Brnabić istakla je, gostujući na RTS-u, da podizanje borbene gotovosti Vojske ima veze s tim incidentom i da je reč o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i problemima koji postoje u našoj autonomnoj pokrajini.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da prethodna tri dana Vojska Srbije uočava određene objekte, bespilotne letelice ili dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije, u Kopnenoj zoni bezbednosti i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije.

Vučević kaže da je reč o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS i određenih vojnih objekata, kasarni.

Nije pitanje samo ulaska u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga, kaže ministar Vučević.

Ukazuje da je predsednik Republike kao vrhovni komandant izdao Vojsci izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

"Štitićemo nebo koje je pod kontrolom VS, nebo koje se pokriva našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom – biće sigurno za sve građane Srbije", dodaje ministar.

Vojska ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki zadatak, podvukao je Vučević.

Migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova 

"Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi 29, nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama, vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba. Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i nekim drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove", dodaje ministar odbrane.

Ne mogu da kažem čiji su to dronovi, dolaze sa teritorije KiM, kaže Vučević.

"Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom. VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama i naredbama vrhovnog komandanta", napominje ministar.

"Imamo velike vežbe u toku, u smislu prostornog zahvata, koje su nazvane 'Manevri 22', očekujem da sutra predsednik Republike poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe", kaže Vučević.

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova: da se Vojska Srbije koncentriše na administartivnim linijama, da ulazimo u KZB suprotno Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. "Praveći bauk od toga, neko pokušava da kroz to nadziranje, špijuniranje, dođe do nekih informacija", istakao je Vučević.

Vojska ključni atribut države

Vojska radi svoje aktivnosti kako je zacrtano, čuva svoje oružje i oruđe, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojska je ključni atribut države, to je oružana sila, to nije društvo ljubitelja markica ili lepih pesama, to je oružana sila koja brani državu.

Predsednik Republike je izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti, to nije najveći stepen i Vojska mora da bude spremna da izvrši svaku naredbu, ističe Vučević.

Ako se uoči dron na nebu, biće eliminisan ili pod našom kontrolom, naveo je ministar odbrane.

Bezbednosni rizici 

Bezbednosni rizici postoje zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini, zbog napuštanja koncepta dijaloga, insistiranja Prištine na tome da je pitanje registarskih tablica stvar njihove administracije, to može da se ugrozi bezbednost i Srbija mora da reaguje, dodao je on.

Poruka državnog vrha je da nema nove "Oluje", novog "Bljeska". Ovo nisu video-igrice, bolje hiljadu dana za pregovaračkim stolom nego jedan sat u rovu, to ne znači da se plašimo, to ne znači da nećemo odgovoriti na svaki izazov, kaže ministar odbrane.

Pozivamo Prištinu i zemlje Kvinte da vrate Prištinu za pregovarački sto, da prestane politika jednostarnih odluka i podizanje tenzija nad malo Srba što je ostalo na KiM, napominje Vučević.

Nema prekida lanaca komandovanja i administrativnog lutanja, istakao je Vučević. 

"Više letelica je uočeno, bila su različita kretanja. Kompleksnija je stvar. Migovi 29 patroliraju nad našim nebom, imamo pravo da kontrolišemo svoje nebo, kao sve druge države. Ne dižemo migove 29 za dronove", zaključio je Vučević.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво