Читај ми!

Od ponoći nove mere Prištine za preregistraciju vozila

Nove mere za preregistraciju vozila koje je donela Priština stupaju na snagu 1. novembra. Srbi kažu da ih neće primenjivati. Evropska Komisija tvrdi da odluka o tablicama nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga.

Formular kosovske policije još jedna je potvrda Prištine da rok neće biti produžen i da će preregistracija vozila sa srpskim oznakama ići u etapama.

Vlasnici automobila sa KM tablama prvo će biti opominjani, pa novačano sankcionisani sa 150 evra. Od 21.aprila biće dozvoljena vožnja samo sa RKS tablicama. 

"Novom odlukom od 1. novembra 2022. godine svim vlasnicima vozila koji se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama biće izrečena mera ukora, uz zahtev da se isti upućuju u Centar za registraciju vozila radi registracije vozila na registarske tablice RKS", navodi se u saopšenju Ministarstva unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini.

Ponavljaju i Srbi sa Kosmeta - na odluku Prištine, kažu, odgovoriće demokratski.

"Ono što jeste sigurno da Srbi na severu KiM neće prihvatiti te jednostarne odluke i opet pozivamo i Prištinu, ali i međunarodnu zajednicu, koja je uvidela da je napravila grešku i dala podršku da ovaj proces traje dva meseca, pa nakon toga su tražili odlaganje, da se rešenje za ovaj problem, ali i sve ostale probleme traže za pregovaračkim stolom", kaže Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice.

Da se pitanje tablica vrati za pregovarački sto pozvao je i Brisel. Uz taj, čuo se i poziv obema stranama da očuvaju mir i izbegnu tenzije.

"Jasno ističemo da Kosovo ima pravo da postepeno menja KM tablice, ali taj proces mora da bude u okvirima dogovorenog u dijalogu. Ova odluka nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga dve strane i Sporazumom iz 2016. godine", navodi portparolka Evropske komisije Nabila Marseli.

Osim osude za kršenje Sporazuma, međunarodna zajednica bi trebalo da preduzme i konkretne poteze, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

"Tražićemo rešenja, ići ćemo u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde više stvari ne zavise od nas, po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće, zato što želi da istisne postojanje Srbije sa prostora KiM. Mi ćemo čuvati naš narod i nećemo dozvoliti nikakav pogrom i nasilje nad srpskim narodom na KiM", kaže Petković.

Sprovođenje odluke o preregistraciji Priština je prvobitno najavila za 31. jul. Pošto su Srbi na severu podigli barikade, rok je pomerila za mesec dana. On ističe u ponoć.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се