Читај ми!

Visoki Dečani: Neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika ugrožavaju bezbednost Crkve

Neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika, koji su i ovih dana javno rekli da odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda o zemljištu, ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode Srpske pravoslavne crkve, objavio je manastir Visoki Dečani.

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je srpska pravoslavna eparhija na Kosovu i Metohiji uvek bila otvorena za dijalog sa institucijama u pokrajini, ali ne i po pitanju zakonitosti odluke Ustavnog suda na KiM iz 2016. godine, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.

"Ovo je čvrst stav ambasadora Evropske unije, OEBS-a i Kvinte", objavio je manastir Visoki Dečani na Tviteru.

Iz manastira poručuju da neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika protiv Crkve ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode.

"Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, SPC ne može normalno da funkcioniše na Kosovu bez zaštite njenog identiteta, prava, imovine i sloboda, uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu KFOR-a u Dečanima", navodi se u saopštenju.

Iz Visokih Dečana poručuju i da su ovih dana "predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija javno rekli da odbijaju da implementiraju odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojim se manastiru priznaje vlasništvo nad 24 hektara zemlje".

"Podrivajući konačnu i neopozivu odluku kosovskog Ustavnog suda po pitanju manastira u Dečanima i mešanjem političara u sudske odluke, ozbiljno se podriva vladavina prava na Kosovu, čime se još više ugrožavaju verske slobode i poverenje između zajednica", zaključuje se u poruci na Tviteru manastira Visoki Dečani.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво