Читај ми!

Novi predlozi i stari zahtevi – za Srbiju dijalog i dalje jedina prihvatljiva ponuda

Dan pošto je predsednik Aleksandar Vučić govorio o predlogu Francuske i Nemačke za Kosovo, koji podrazumeva za Srbiju neprihvatljivu stvar - članstvo Prištine u UN, u Prištini se govori o još jednom koje je, navodno, na stolu. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da je u Briselu tokom pregovora u avgustu pokrenuto pitanje sporazuma sa Beogradom, u čijem će središtu biti međusobno priznanje.

Uz dozu optimizma, o još jednom predlogu rešenja kosovsko-metohijskog pitanja, govori Aljbin Kurti.

Tvrdi da je u kancelariji visokog predstavnika u Briselu još u avgustu pokrenuta tema opšteg okvira sporazuma, čiji će centralni deo biti međusobno priznanje, te da veruje da će biti postignut u narednim mesecima.

Ipak, više od toga odjeknula je Kurtijeva optužba na račun Srbije, takođe izrečena na seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Prištini.

"Srbija preferira teritoriju drugih, ali bez drugih na njoj. Nemamo posla sa životnim stilom, kulturnim ili verskim pitanjima, nego sa tipičnim ekspanzionističkim idejama dominacije ovim regionom. Naravno, računajući i pomoć Rusije", kaže Kurti.

Odgovara mu na to direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi teritoriju bez drugih na njoj, verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i Metohiju. Po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata", ukazuje Petković.

"Preveliki ustupci u ponudi Nemačke i Francuske"

Kurtijeve optužbe i tvrdnje o razgovorima iz Brisela stižu dan pošto je predsednik Aleksandar Vučić govorio o ponudi Nemačke i Francuske - čija je suština u tome da Srbija dopusti ulazak Prištine u sve međunarodne institucije, u zamenu za brzi ulazak u Uniju i značajne ekonomske koristi. To je preveliki ustupak - smatraju poznavaoci.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da je mnogo preduslova za eventualne kompromise u tom smislu.

"Ponavljam - ako bi Srbija pravila tako velike ustupke, onda je potrebno da Srbija ima s druge strane vrlo opipljive i konkretne pomake napred u statusu unutar EU i na Balkanskom poluostrvu", smatra Zečević.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je to apsolutno neprihvatljivo i da sve varijante koje od Srbije traže da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i omogući pristup u UN - nisu prihvatljive.

"Ponude sa parama, mislim da nemaju smisla i naprosto čak nisu ni moralne. Kosovo nije predmet trgovine za pare - to nije roba koja treba da se kupuje i prodaje, tako da to nije moguće iz te pozicije razgovarati", ističe Milivojević.

Jedina za Srbiju prihvatljiva ponuda, smatraju analitičari, jeste da se dijalog nastavi, a rešenja traže političkim sredstvima, na principu kompromisa.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво