Читај ми!

Đurićeva: Vučić će dosledno zastupati stavove Srbije u Pragu; Jovanović: Samit vid utešne nagrade

Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke izjavila je za RTS da će predsednik Srbije na samitu u Pragu dosledno i principijelno zastupati interese naše zemlje, te da je EU zbog investicija veoma važna za Srbiju. Stefan Jovanović iz Narodne stranke kaže da je samit "vid utešne nagrade" za zemlje koje ne ispunjavaju kriterijume za članstvo u EU, a među kojima je i Srbija.

Nevena Đurić iz SNS-a izjavila je za RTS da će Aleksandar Vučić na samitu u Pragu zastupati interese naše zemlje dosledno i principijelno. Ističe i da nema promene politike SNS-a kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke izjavio je da postoji zamor kada je u pitanju proširenje u EU duži niz godina, te da je samit u Pragu "vid utešne nagrade za zemlje koje ne ispunjavaju kriterijume za članstvo u EU, među kojima i Srbija".

"Poslednjih deset i više godina, proces integracija u EU je u zaostatku. Poslednjih godinu dana nije otvoreno niti jedno poglavlje. To je pokazatelj stanja i unutar naše države", kaže Jovanović, ističući da Srbija ipak treba da ostane na evropskom putu.

Đurićeva je izjavila da je Evropa veoma važna za Srbiju zbog investicija, kao i svi ostali delovi sveta. "To je ono što je za naše građane važno. Da privučemo što veći broj investicija, što znači veći broj novih radnih mesta", navela je Đurićeva.

Prema njenim rečima, Srbija se nalazi pred velikim priticima. "Najveći spoljnopolitički partner nam je EU. Moramo da se borimo da zadržimo te investicije. Aleksandar Vučić vodi računa o interesima Srbije, uvek i na svakom mestu dosledno i principijelno, kao što će biti i u Pragu", kaže Đurićeva.

Jovanović se, međutim, ne slaže o stanju ekonomije u zemlji, navodeći kao primer poskupljenje mesa, mleka i "ogromnu" inflaciju. "Srbija se nalazi pred ekonomskim kolapsom", ističe Stefan Jovanović.

Navodi da Srbija mora da zauzme neutralnu poziciju kada je reč o ratu u Ukrajini i da čuva svoje interese u ovako, kako je naveo, komplikovanim odnosima.

O sednici Skupštine o KiM

Kada je reč o KiM, Jovanović kaže da je Narodna stranka na sednici Skupštine predložila rezoluciju, te da vladajuća većina nije htela o tome da razgovara.

U njihovoj rezoluciji, između ostalog, kaže Jovanović, predsedniku Srbije se predlaže da se pošalju pisma predsednicima Rusije i Kine kao stalnim članicima SBUN koje nisu priznale nezavisnost takozvanog Kosova kako bi pomogli ako dođe do pitanja članstva u UN.

Jovanović je naveo da je predsednik Srbije to prihvatio, ali da do danas ta pisma nije poslao. "Smatramo da je jako važno da takozvano Kosovo nikako ne sme postati članica UN", navodi Jovanović.

Đurićeva, međutim, navodi da je predsednik Vučić i sam izjavio da je poslao bezbroj pisama predsednicima Rusije i Kine, te da su kao rezultat tih pisama stigle note o povlačenju nezavisnosti Kosova.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара