Vučić s predstavnicima japanske trgovinske organizacije Džetro

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro s kojima je razgovarao o dosadašnjim i novim investicijama te zemlje, jačanju ekonomske saradnje, kao i unapređivanju sveukupnih odnosa Srbije i Japana.

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija ponosna na postignute rezultate u osnaživanju bilateralnih ekonomskih veza, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim ulaganjima japanskih kompanija u našoj zemlju.

"Diversifikacija japanskih investicija u Srbiji prati promenu strukture našeg ukupnog izvoza u svet čime japanske kompanije koje proizvode u Srbiji daju snažan doprinos još većoj integrisanosti naše zemlje u evropske i globalne lance snabdevanja, naročito u auto industriji", ocenio je predsednik.

Naveo je da trenutno, od tri vodeća proizvoda u srpskom izvozu u svet, čak dva dolaze iz oblasti proizvodnje komponenti za auto-industriju, u koju su uključeni japanski investitori.

"Saradnja sa Japanom je od izuzetnog značaja za Srbiju. Danas možemo da se pohvalimo sve većim brojem investicija i trgovinske razmene, a ja sam uveren da ulazimo u period još intenzivnijeg razvoja ekonomske saradnje između naše dve zemlje", rekao je Vučić.

Pozvao je japanske investitore da pokrenu svoje poslovanje u Srbiji i tako pomognu jačanju odnosa dveju zemalja.

Navodeći japansku preduzetničku svest i smisao za organizaciju kao uzor, Vučić je rekao da je Srbija danas na putu da postane lider regiona u inovativnim tehnologijama i njihovoj primeni u automobilskoj i hemijskoj industriji, proizvodnji elemenata za železnički transport.

Izrazio je nadu da će doći do intenziviranja razvoja buduće ekonomske saradnje između dve zemlje.

"Iako je Srbija u Japanu do sada u velikoj meri bila poznata mahom po sportu i prepoznata kao zemlja Novaka Đokovića i Dragana Stojkovića Piksija, želimo da našu zemlju, u vremenu koje dolazi, poseti daleko veći broj japanskih turista kako bi svoje impresije o Srbiji, njenim lepotama i ljudima mogli da prenose dalje. To isto očekujemo i po u pitanju japanskih firmi", istakao je predsednik.

Poručio je da će kompanije poput Jazakija, Tojo tajersa, Itočua, Nideka, Tojota Cušo-a, Džapan Tobako-a sigurno biti najbolji promoteri za dolazak novih japanskih investitora u Srbiju. 

Vučić je istakao i da će Srbija i Japan ove godine obeležiti važan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što je samo pokazatelj duge i sveobuhvatne povezanosti dva naroda.