Čitaj mi!

Ambasada Rusije: Neprimerene izjave ambasadora Hila

Ambasada Rusije u Beogradu ocenila je kao neprimerenu izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila o rusko-srpskim odnosima, poručivši da će SAD "pre ili kasnije" morati da odustanu od "neokolonijalnih navika i neopravdanih ambicija da budu "svetski generalni guverner".

U saopštenju Pres službe Ambasade Rusije se kritikuje američka diplomatija koja, kako se navodi, ima zadatke da suverenim državama nameće stav o ''jedinstvu u rusofobiji'', zamenu međunarodnog prava ''poretkom zasnovanim na pravilima'', povoljnim samo za SAD, i zadatak širenja - na osnovu nefer konkurencije - tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu".

Ambasada Rusije u Beogradu nastaviće, navodi se, kontakte sa srpskim partnerima, napore da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja.

"Sprovoditi taj posao - za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove - i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine", navodi ruska ambasada.

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je juče povodom sporazuma o konsultacija MIP Srbije i Rusije, koji je u potpisan u Njujorku da niko u ovom trenutku ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom ističući da SAD ne zna šta tačno podrazumeva sporazum sa tom zemljom te da očekuju da će u narednom periodu dobiti pojašnjenje u vezi potpisanog dokumenta.

Potom je, u intervjuu Fonetu, rekao da je video Plan konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini.