Čitaj mi!

Šef EU u Prištini: Krajnje je vreme za sprovođenje odluke o imanju manastira Visoki Dečani

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Šunjog izjavio je da je krajnje vreme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda o zakonskom upisu zemljišta pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

Tomaš Šunjog je u intervjuu za portal Albanijan post, podsetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad nekoliko desetina hektara zemljišta.

"Smatramo da je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani", rekao je Šunjog i ocenio da bi sprovođenje presude "pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, i da bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu".

Za dijalog Beograda i Prištine kazao je da je taj "proces u suvlasništvu dve strane koje određuju agendu, brzinu, sadržaj i ishod diskusije".

"EU kao posrednik u dijalogu radi sa obe strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rešavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu s obzirom na direktnu vezu između normalizacije sveobuhvatnih odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU", objasnio je Šunjog.

Upozorio je i da je u porastu broj slučajeva međuetničkog nasilja na KiM i da taj problem mora da se rešava. Kao primer naveo je žalbe srpskih žitelja sela Gojbulja kod Vučitrna, te da su mu zabrinutost lično preneli tokom posete tom selu ove godine.