Читај ми!

Selaković u Njujorku na sastanku Pokreta nesvrstanih

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Njujorku da Srbija nastoji da razvija i produbljuje odnose sa članicama tog pokreta.

Selaković je, obraćajući se ministrima članicama Pokreta nesvrstanih, objasnio da Srbija kao država koja je vojno neutralna i posvećena svom strateškom opredeljenju, punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, istovremeno radi na jačanju starih, tradicionalnih prijateljstava sa afričkim, latino-američkim i azijsko-pacifičkim državama u nadi da će osnaživanje tih veza biti obostrano korisno za naše narode.

Podsetivši da su, uprkos tome što su Pokret od samog početka činile države različitih identiteta, kultura, religija i političko-ekonomskih sistema, Selaković je konstatovao da su nesvrstani tokom čitavog svog postojanja uspevali da rastu, na osnovu deset osnivačkih principa, koji nikada nisu izgubili na svom značaju i aktuelnosti.

Šef srpske diplomatije istakao je da je ponosan zbog toga što je sa prošlogodišnjeg sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, upravo sa mesta gde je održana, iz Beograda, poslat snažan signal da ne zaboravljamo stara prijateljstva, ali i da osnivački principi Pokreta imaju vanvremensku vrednost i poseban značaj.

"Iako je svet danas u mnogo čemu drugačiji nego onaj iz 1961. godine, i dalje se suočavamo sa sličnim izazovima. Zato je danas potrebno dodatno raditi na jačanju multilateralizma i razumevanju multipolarnosti svetskog poretka", rekao je Selaković.

Kako je istakao, za Srbiju je od posebne važnosti poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koje je opisano u Povelji UN, ali i u drugom osnivačkom principu Pokreta nesvrstanih zemlja.

Selaković je zahvalio brojnim članicama Pokreta koje stoje uz Srbiju i koje su ostale dosledne principima poštovanja međunarodnog prava, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Na kraju, želim još jednom da poručim da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može da računa na prijateljstvo Srbije. Čvrsto verujemo i doprinosimo izgradnji sveta u kojem će preovladati dijalog na bazi ravnopravnosti, bez podela na velike i male - sveta u kome će opredeljenje ka miru i stabilnosti preovladati", zaključio je Selaković.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво