Читај ми!

Vučić na otvaranju Generalne debate svetskih lidera u UN, susreti sa brojnim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u Njujorku otvaranju Generalne debate svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će trajati do 26. septembra. Vučić je pre početka Generalne debate imao niz bilateralnih susreta sa brojnim svetskim i regionalnim liderima.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Ozbiljan i otvoren sastanak sa Antoniom Guteresom tokom kojeg smo podelili zabrinutost sa sve veće globalne izazove sa kojima se svi suočavamo na brojnim poljima", poručio je predsednik na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je dodao da je tokom susreta sa Guteresom izrazio nedvosmislenu podršku Srbije nastojanjima da se pojača uloga UN u svetskoj geopolitičkoj areni, kako bi se na scenu u punoj snazi vratili principi na kojima je zasnovana svetska organizacija. 

Predsednik se susreo sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom.

"Uvek srdačan susret sa prijateljem Pedrom Sančezom na otvaranju Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija uz brzu razmenu mišljenja o najvažnijim pitanjima ovog zasedanja. Zahvalio sam mu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Vlade Kraljevine Norveške Jonasom Garom Storeom.

"Na otvaranju Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nakratko sam razgovarao sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom o aktuelnim svetskim temama i tačkama zasedanja. Zahvalio sam na podršci definisanju buduće energetske strategije Srbije i očekujem skori bilateralni susret", istakao je Vučić na Instagramu.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom.

"Srdačan susret sa velikim prijateljem Srbije, predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom na marginama otvaranja Generalne debate UN i prilika da razmenimo prve utiske sa ovog važnog događaja. Još jednom sam zahvalio predsedniku Anastasijadesu na čvrstoj, doslednoj i snažnoj podršci u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i našem EU putu", poručio je Vučić.

Vučić se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Republike Maldivi Abdulom Šahidom.

"Dobar sastanak sa ministrom Abdulom Šahidom. Razgovarali smo o unapređenju političkog dijaloga, intenziviranju ekonomskih odnosa i stvaranju novih partnerstava na međunarodnoj političkoj sceni u obostranom interesu. U tom smislu smo dogovorili jačanje saradnje u multilateralnoj oblasti, a posebno u razmeni podrški u međunarodnim organizacijama", dodao je Vučić.

Predsednik je imao, kako je naveo, vrlo srdačan i prijateljski razgovor sa predsednikom Republike Gabon Ali Bongo Ondimbom, sa kojim je razmotrio mnoga pitanja od interesa za obe strane.

"Saglasili smo se da je potrebno da još više radimo na jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, ali i na uzajamnoj pordšci u međunarodnim organizacijama. Dogovorili smo se da intenziviramo razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, kako bismo dodatno unapredili bilateralne odnose", istakao je Vučić.

Sastao se i sa predsednikom Republike Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamatei Faljom, sa kojim je, kako kaže, imao izuzetno dobar, otvoren i srdačan sastanak.

"Razmenili smo mišljenja o gorućim globalnim i regionalnim temama, ali i o proširenju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, poput nastavka učešća studenata iz Gvatemale u programu 'Svet u Srbiji', međusobne podrške u međunarodnim organizacijama, kao i sveobuhvatne ekonomske saradnje", napisao je Vučić na Instagramu.

"Zahvalio sam predsedniku Falji na doslednom stavu u pogledu jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova i izrazio nadu da ćemo zajedno nastaviti da radimo na jačanju ekonomske saradnje, ali i starog i tradicionalnog političkog prijateljstva naše dve zemlje. U tom duhu, sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv predsednika Falje da posetim Gvatemalu", dodao je Vučić.

Predsednik Vučić sastao se i sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom sa kojim je razgovarao o glavnim temama zasedanja UN i aktuelnim međunarodnim dešavanjima, ali i o regionalnim pitanjima od obostranog interesa.

"Poseban akcenat stavili smo na modalitete za dodatno ubrzanje trenda snažnog rasta robne razmene i ekonomske saradnje između naše dve zemlje. Takođe, razgovarali smo i o evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim inicijativama za povezivanje i unapređenje sveobuhvatne saradnje zemalja Zapadnog Balkana", naveo je Vučić.

Vučić se sastao i sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) Betsi Korn.

"Uvek sa velikim zadovoljstvom razgovaram sa našim prijateljima iz AIPAC-a i sa ponosom ističem srpsko-jevrejsko tradicionalno prijateljstvo. Ovoga puta, imao sam posebnu čast da sa predsednicom Betsi Korn razmenim mišljenja o brojnim aspektima saradnje između Srbije i Izraela, jer naši narodi ne dele samo sličnu tešku prošlost, već su zajednički okrenuti ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti", naveo je Vučić.

Susreti sa regionalnim liderima 

Pored toga, predsednik je imao susret i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

"Za nas je od izuzetnog značaja da danas budemo u Njujorku, ne samo zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno na Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica", poručio je Vučić na Instagramu.

Vučić se susreo i sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

"Kratak pozdrav prilikom susreta sa prijateljem Edijem Ramom na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i prilika da razmenimo prve utiske sa ovog važnog događaja, ali i da napravimo planove o zajedničkim nastupima na sastancima tokom Generalne skupštine UN. 'Otvoreni Balkan' je budućnost našeg regiona", napisao je Vučić.

Predsednik Vučić se u Njujorku sastao i sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

"Prvi današnji susret sa Dritanom Abazovićem. Nastavljamo kasnije da govorimo o unapređenju saradnje između Srbije i Crne Gore", dodao je Vučić.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво