Читај ми!

Komandant Nacionalne garde Ohaja za RTS: Poštujemo neutralnost Srbije, saradnja se proširuje

Treba razumeti složenost situacije i mi zato poštujemo vojnu neutralnost Srbije, ali radimo i na širenju civilne saradnje, kaže za RTS komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris. U poseti Srbiji boravila je i delegacija Ministarstva obrazovanja američke države Ohajo.

General-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, predvodio je delegaciju iz te američke države u poseti Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je generala Herisa Ordenom srpske zastave drugog stepena, za doprinos razvoju saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Heris za RTS kaže da je sebi postavio tri cilja tokom posete.

"Broj jedan je da se susretnem sa što je moguće više lidera u vašoj zemlji i uverim ih da Ohajo i dalje podržava partnerstvo sa Vojskom Srbije. To smo ispunili. Broj dva je da predstavim druge sektore, kako bi veze mogle da se šire i u drugim oblastima i da se uspostave partnerstva. Sa nama su u Srbiju došli predstavnici Odeljenja za obrazovanje i visoko obrazovanje i sreli su se sa svojim kolegama u Beogradu", objasnio je general Heris u intervjuu za emisiju Dozvolite.

Dodaje i da mu je treći cilj bio da se sastane sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

"Želeo sam da se pobrinem da postavimo prioritete partnerstva u narednom periodu. Mislim da u budućnosti možemo da pojačamo partnerstvo i poboljšamo kvalitet odnosa", rekao je komandant Nacionalne garde Ohaja.

Objasnio je da postoje mogućnosti da se saradnja proširi i tim povodom američka delegacija posetila je i Vojnomedicinsku akademiju.

"Saradnja može da se proširi, u oblasti stomatologije i hirurgije, ali i u drugim oblastima. Dodao bih da se saradnja može proširiti na oblasti sajber bezbednosti, to je veoma važna oblast oko koje smo svi zabrinuti. Takođe naši podoficiri mogu da učestvuju u programima obuke i profesionalnog obrazovanja", rekao je general-major.

Istakao je da na civilnom planu postoje gotovo neograničene mogućnost za saradnju Republike Srbije i američke države Ohajo.

"To kažem jer nas iskustvo u borbi sa kovidom 19 uči da vojska može da učestvuje u nečemu što nije ni zamišljala da može da radi. Uspeli smo da napravimo timove i vođe koji su mogli da se prilagode u mnogim situacijama, kao što su prirodne katastrofe ili saradnja sa Ministarstvom zdravlja, pa i da pomažu bolničkom osoblju", objasnio je gost iz Ohaja.

Ako politika odluči, nastavak vojne saradnje

Na pitanje kako na vojnu saradnju utiče odluka Srbije da suspenduje vojne vežbe i obuku sa stranim vojskama, zbog neutralne pozicije u rusko-ukrajinskom ratu, general Heris je odgovorio:

"Sigurno da utiče na naše sposobnosti da vršimo razmenu vojnika i jedinica da zajedno rade i uče jedni od drugih, što je važan deo našeg partnerstva. Ipak, želim da istaknem, svako ko razume složenost situacije ovde zna da nije baš jednostavna situacija. Treba poštovati odluku Srbije da bude vojno neutralna", rekao je on i dodao da lekari mogu da nastave saradnju.

"General Mojsilović i ja smo se složili da ćemo nastaviti da planiramo budućnost i moguće zajedničke aktivnosti i kada civilni zvaničnici odluče da je vreme, nastavićemo saradnju", naglasio je komandant Nacionalne garde Ohaja.

Sagovornik RTS-a smatra i da je za Ohajo program državnog partnerstva sa Srbijom, važan i vredan.

"Kamen temeljac programa su izgradnja poverenja i saradnje. I program to sigurno ispunjava. Ono što je mnogo važnije jeste da lideri budu uključeni u proces upoznavanja i razumevanja drugih zemalja, kultura, što ih čini boljim donosiocima odluka i boljim liderima", smatra general Heris.

Dodaje i da partnerstvo sa Srbijom sve više prerasta u prijateljstvo, između dve vojske, ali i među ljudima.

"General Mojsilović i ja smo shvatili pre neki dan, da smo deo Programa partnerstva od kada on postoji. Ja sam bio deo američke delegacije iz Ohaja koja je došla prvu posetu u Srbiji, a general Mojsilović bio je član prve srpske delegacije koja je došla u Ohajo kada je Program i pokrenut. Ta prijateljstva su važna i ljude koje sam ovde upoznao smatram prijateljima za ceo život", podsetio je komandant Nacionalne garde.

Veoma sam zahvalan na gostoprimljivosti koja nam je pružena tokom ove nedelje i posete Srbiji. Imali smo veoma gust raspored i mnogo aktivnosti.

"Zahvalan sam predsedniku Vučiću i zahvalan sam Bogu na tome što sam dobio odlikovanje, što će ovu zemlju učiniti kao veoma počasnim mesto za mene. Tokom svake posete sve više i dublje učim o istoriji i kulturi na ovim prostorima, tako da sve više poštujem Srbiju i naše partnerstvo", zaključio je general major Džon Heris.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво