Читај ми!

Stefanović razgovarao sa ambasadorima Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji, koje je predvodila stalna predstavnica SAD pri NATO Džulijan Smit, sa kojima je razgovarao o saradnji u oblasti odbrane, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Nebojša Stefanović je istakao da su posete i razgovori važni za razmenu mišljenja, izgradnju poverenja i uzajamno razumevanje naših naroda, što su osnove za razvoj svih oblika saradnje koji su u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost.

"Srbija je zadovoljna rezultatima ostvarenim kroz učešće u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir NATO, koji predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju unapređenja naših odbrambenih kapaciteta i bezbednosne stabilnosti", rekao je ministar odbrane.

Naveo je i da su za povećanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njene interoperabilnosti značajne zajedničke vežbe, i učešće u mirovnim misijama UN i EU, kao i saradnja vojnomedicinskih timova.

Ministar je ocenio kao veoma značajnu saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, kao misijom NATO, koji je garant bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ponovio je opredeljenost Srbije za dijalog, ističući da smo i te kako svesni značaja očuvanja mira i stabilnosti, ali i ukazao na jednostrane poteze privremenih prištinskih institucija, koje, kako je naveo, nanose štetu čak i samim Albancima i ugrožavaju ceo region.

Stefanović je naveo i da Srbija podržava EU operaciju ALTEA, kao i teritorijalni integritet i suverenitet, ne samo BiH, već svih međunarodno priznatih država, ali da očekuje to isto od međunarodne zajednice i kada je reč o njoj.

Istakao je da Srbija gradi "mostove saradnje sa svim komšijama u cilju ekonomskog razvoja celokupnog regiona, ostavljajući razlike po strani, o čemu svedoči i inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića 'Otvoreni Balkan', i pokazuje vrlo konkretnim potezima u praksi da je usmerena na očuvanje mira i stabilnosti Zapadnog Balkana". 

Ambasadori Kvinte i Norveške istakli su da cene angažovanje naše zemlje u Programu Partnerstvo za mir i da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Naglasili su da su u svetlu sukoba u Ukrajini posvećeni očuvanju stabilnosti na Balkanu i da smatraju da je Srbija važan faktor u tome, te da je značajno očuvati partnerstvo i razumevanja sa našom zemljom.

Takođe, istakli su da cene zalaganje Srbije za očuvanje regionalne stabilnosti, kao i doprinos Vojske Srbije mirovnim misijama UN i EU širom sveta, čije učešće je važno za interoperabilnost vojski.

Izrazili su i opredeljenost za nastavak angažovanja na daljem unapređenju vojne saradnje Srbije sa njihovim državama i Alijansom u segmentima koji su od obostranog interesa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво