Читај ми!

Erdogan u Srbiji – potpisano sedam sporazuma, među njima i protokol o ukidanju viza

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Nakon svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", usledio je sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Održan je i plenarni sastanak dve delegacije. Potpisano je nekoliko sporazuma, a dvojica predsednika obratila su se i na Srpsko-turskom biznis forumu.

Na aerodromu "Nikola Tesla" predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je sinoć turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana koji se nalazi na trodnevnoj regionalnoj turneji.

Svečani doček, uz najviše državne počasti, upriličen je nešto posle 11 časova ispred Palate "Srbija". Nakon toga, usledio je sastanak dvojice predsednika, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Održan je i Srpsko-turski biznis forum na kojem su govorila dvojica predsednika.

O dobrim, pre svega ekonomskim odnosima Srbije i Turske, govori podatak da je obim naše trgovinske razmene dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje sa tendencijom povećanja.

Prema poslednjim dostupnim podacima Privredne komore Srbije, u našoj zemlji posluje oko 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom u tekstilnom, automobilskom, građevinskom i mašinskom sektoru, te u bankarstvu i turizmu.

Srbija i Turska su 2010. godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini, što je najviše uticalo na povećanje robne razmene.

Turski predsednik Erdogan bio je u Beogradu 2017, potom 2019. godine, kada je istakao da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Turska je otvoreno stala iza projekta "Otvoreni Balkan" što je više puta naglašeno, a potvrdio je i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu na nedavno održanom Samitu lidera u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" u Beogradu. Tada je jedan od lidera najavio da će uputiti i zvaničan poziv Turskoj da se pridruži ovoj inicijativi.

Značajna je i podrška Turske u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da vodi kompromisu i obostrano prihvatljivom rešenju.

Inače, turski predsednik juče je bio u poseti BiH, a iz Beograda odlazi u Hrvatsku.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво