Читај ми!

Brnabić sa Pičom o energetici i bilateralnoj saradnji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o situaciji u regionu, unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje i aktuelnoj energetskoj situaciji, saopšteno je iz Vlade.

Predsednica Vlade istakla je da je strateški cilj Srbije evropski put, naglasivši da će buduća vlada nastaviti reformske procese, ali da je neophodan pozitivan impuls evropske zajednice i brže otvaranje klastera.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, premijerka Brnabić je naglasila da Srbija podržava i aktivno učestvuje u intenziviranju saradnje kroz različite inicijitive i da je, kako je prenela, opredeljena za čvršću saradnju regiona kroz infrastrukturne i ekonomske projekte, podsećajući i na sve benefite koji su, pre svega, kroz inicijativu Otvoreni Balkan ostvareni za građane tri zemlje učesnice inicijative.

Specijalni izaslanik čestitao je Srbiji na organizaciji Prvog međunarodnog sajma vina u Beogradu, koji predstavlja dodatnu podršku saradnji i ekonomskom povezivanju, a ujedno menja i perspektivu regiona u budućnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je istakao Pič, podržava izgradnju bolje perspektive za mlade ljude u regionu, a pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje i jačanje političke stabilnosti regiona.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalima koje nudi britanski kreditni mehanizam UK EF (UK Export Finance), koji je već delom uključen u finansiranje izgradnje Moravskog koridora.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je navela da očekuje smirivanje tenzija, podsećajući da je Beograd opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti energetske bezbednosti, za koju je predsednica Vlade navela da će biti jedan od prioriteta naredne vlade, a za šta je Pič iskazao spremnost za saradnju.

Premijerka Brnabić istakla je da se Srbija zalaže za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, pre svega u oblasti ekonomije i zahvalila specijalnom izaslaniku na bilateralnoj podršci u reformskim procesima koje Srbija sprovodi.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво