Čitaj mi!

Orlić sa Hilom o dijalogu Beograda i Prištine: Iskreno posvećeni traženju rešenja koje čuva mir

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i ambasador SAD Kristofer Hil razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine konstatujući da je Beograd iskreno posvećen traženju rešenja koja čuvaju mir i stabilnost svima, u skladu sa jasnom državnom politikom i uz zaštitu vitalnih interesa.

Sagovornici su razgovarali o nastavku saradnje i aktuelnoj političkoj situaciji, navedeno je u saopštenju Skupštine Srbije.

Orlić je istakao da se odnosi između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država konstantno kreću uzlaznom putanjom i ocenio da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja bila na visokom nivou.

Izneo je očekivanje da i u novom sazivu Poslanička grupa prijateljstva sa SAD bude brojna, kao i u prethodnim sazivima skupštine.

Orlić je naglasio važnost dosadašnjih, ali i budućih, investicija koje u Srbiju dolaze iz SAD, posebno zajedničku izgradnju infrastrukture u našoj zemlji.

"Uz investicije koje znače nova radna mesta, autoputevi koje smo čekali decenijama, a koji sada konačno postaju realnost - menjaju lice Srbije i omogućavaju kvalitetan život naših građana. Srbija će i u narednom periodu nastaviti sa jačanjem svoje ekonomije", rekao je Orlić.

Zahvalio je i na podršci koju SAD pružaju u procesu evropskih integracija Srbije.

Razgovaralo se i o važnosti regionalne saradnje, a sagovornici su se složili da je inicijativa "Otvoreni Balkan", koja je potekla upravo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od izuzetnog značaja za povezivanje i saradnju na prostoru Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Ambasador Hil je ocenio da postoji obostrana dobra volja za dalje unapređenje odnosa između država i izneo uverenje da još mnogo toga u budućnosti mogu zajedno da postignu.