Читај ми!

Brnabićeva za RTS: Biće mi lako da napišem ekspoze, jasni su ciljevi – prioritet KiM i energetika

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić kaže za RTS da je to što je birana tri puta za premijerku ogromna čast i odgovornost i da očekuje novi tim do kraja septembra. Najviše me muči pitanje Kosova i Metohije, a prioritet nove vlade biće i energetika, što predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti, poručila je premijerka. Apelovala je na nacionalno jedinstvo po ključnim pitanjima.

Na čelu sedamnaeste srpske vlade od uvođenja višestranačja biće Ana Brnabić, kojoj će to, ukoliko je Skupština Srbije izabere, biti treći uzastopni mandat.

Brnabićeva kaže da joj je ogromna čast što će treći put biti birana za premijerku i pred Skupštinom predlagati program za rad nove vlade, a veruje da će joj biti lako da napiše ovaj treći ekspoze, jer su jasni izazovi pred nama i da je najvažniji zadatak očuvanje mira i stabilnosti. 

"Verujem da će mi biti najlakše da napišem treći ekspoze, jer su jasni izazovi. Očuvanje mira i stabilnosti je najvažniji zadatak. Pitanje KiM me najviše muči. Predsednik Aleksandar Vučić je veliki deo posla preuzeo na sebe. Prioritet je i energetika i energetska bezbednost i sigurnost, što je sada pitanje nacionalne bezbednosti", istakla je Ana Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Premijerka je naglasila da je svet na ivici trećeg svetskog rata.

"Dogovor i kompromis postale su ružne reči, slabost a ne snaga, niko nije spreman nikoga da sasluša", naglasila je Brnabićeva.

"Nadam se novoj vladi do kraja septembra" 

Brnabićeva je rekla da se nada da ćemo do kraja septembra imati novu vladu koja, kako kaže, na prvom mestu zahteva hrabar tim.

"Ja se nadam do kraja septembra, ali razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki, ništa se tu ne podrazumeva i mislim da je to u politici očekivano", dodala je Brnabićeva.

Ukazala je da smatra da je između nje i Miloša Vučevića odlučilo to što su tako teška vremena, kao i to što ona dobro poznaje sistem rada Vlade, jer je to važno u ovakvim vremenima.

Ipak, ističe i da su se zbog toga dogovorili da ova vlada traje do 2024. "Na kraju je važno da imate novu energiju i nove ideje i ono što mislim da je ključno i dobro za našu zemlju i narod jeste da pokažete da nisu najvažnija stvar funkcije, već rezultati", dodaje Brnabićeva.

"Mislim da je prilikom dogovora oko Vlade najvažnije da se svi osvestimo koliko su teška vremena i koliko je bitno da imamo tim koji je hrabar, efikasan, koji se spreman da žrtvuje svoje vreme, jer zaista nema mesta ni za šta drugo osim predanog i posvećenog rada", naglašava Brnabićeva.

Ko će biti vicepremijer i potpredsednici Vlade 

Na pitanje da li će Ivica Dačić biti viceprimijer, Brnabićeva kaže da pretpostavlja, kao i da bi to bilo prirodno i uobičajeno, jer je SPS osnovni koalicioni partner.

Ističe da će potpredsednici bez sumnje biti Miloš Vučević i Siniša Mali, kao da će sva trojica imati i ministarske funkcije.

Govoreći o tome da li je tačno da će četiri ministarska resora pripasti SPS-u, kaže da ne može tako da priča, jer se ne radi o prostim brojevima nego o tome ko, šta i gde može da doprinese.

Ukazuje da još razmišljaju o tome koliko će nova vlada imati resora. 

"Imamo neke ideje kako bi Vlada mogla da bude još efikasnija i kako bi resori mogli da se podele, ali videće se svakako mnogo pre roka koji je Ustavom predviđen", navela je Brnabićeva.

Kada je reč o tome koliku podršku u parlamentu očekuje za novu vladu, Brnabićeva kaže da očekuje "bezbednu, stabilnu većinu".

"Nova vlada će biti vlada kontinuiteta"

Ističe da će nova vlada biti vlada kontinuiteta.

"Srbija je krenula da se menja na jedan neverovatan način od 2014. godine i od tada je to politika kontinuiteta – fiskalne odgovornosti, ekonomske stabilnosti, sve boljeg okvira investicionog okruženja, što znači konstanstan rast plata i penzija", rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da će Vlada insistirati na završetku mnogih infrastrukturnih projekata.

"Putne i železničke infrastrukture, ali i životne sredine u smislu najpraktičnijih stvari – kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, regionalne deponije, ali imamo i još neke stvari – da izgradimo digitalne puteve kroz svako selo, da preveniramo interne migracije", dodala je ona.

Pored toga, važno je dodatno ulaganje u savremene tehnologije, a sledeći fokus je oblast razvoja veštačke inteligencije, biotehnologije i biomedicine.

"To su stvari koje moramo da nastavimo uprkos svim izazovima, ali kao što sam rekla, najveći fokus su mir, stabilnost, KiM i energetika", naglašava Brnabićeva.

"Imamo jako kompleksnu situaciju na KiM" 

Na pitanje zašto nas od 1. septembra, kako je rekla, očekuje period nestabilnosti, Brnabićeva kaže da imamo jako kompleksnu situaciju na KiM, ali da je predsednik uspeo da napravi dobar dogovor u granicama mogućeg kada je reč o ličnim kartama.

Ističe da je to u okvirima sporazuma koji je potpisan 2011. godine.

"Predsednik Vučić je uspeo da to sve bude isto i samo imamo veliki disklejmer koji kaže da to ne podrazumeva priznanje tzv. republike Kosovo i ne dovodi se pitanje Republika Srbija na teritoriji KiM i da je to u skladu sa Rezolucijom UN 1244", rekla je ona.

Ističe da to Srbima na KiM znači veliku bezbednost i osećanje pripadnosti.  

Ipak, ističe da ono što još nije rešeno jeste pitanje tablica.

"Mi se ništa nismo dogovorili što se tiče tablica, tu Aljbin Kurti nije spreman ni za kakav kompromis, mi smo predložili određena rešenja, statusno neutralne tablice, on to nije hteo da prihvati i još traju razgovori", navela je ona.

Ukazuje da Priština kreće u implementaciju toga 1. septembra.

"Vi ne znate šta može da se desi, videli smo do sada da je Kurti spreman na sve i jedino što ne želi je mir i da mu nestabilnost služi kao alibi da pokrije druge probleme koje ne može da reši", naglašava ona.

U tom smislu navodi da su na KiM stalne restrikcije struje, svakodnevne, kao i da nisu u stanju da obezbede električnu energiju, a tek je avgust.

"Apelujem na nacionalno jedinstvo" 

Brnabićeva je apelovala na nacionalno jedinstvo po ključnim pitanjima.

"Ja apelujem na nacionalno jedinstvo bar po nekim, ključnim pitanjima, zato što su tako teška vremena", rekla je.

Ističe da sve više imate ljudi koji dolaze sa svojim zahtevima, kao i da dogovor, razgovor i kompromis postaju ružne reči, jer neki ne odustaju od svojih zahteva.

"I tako je sve više zahteva i samo želim da zamolim ljude da budemo odgovorni prema svojoj državi i da ne tovarimo još stvari na grbaču države, jer to je naša država i koliko je ona jaka, jaki smo i svi mi pojedinačno", poručila je Brnabićeva.

O Evroprajdu: Šta god da kažem, neće biti dobro

Govoreći o Evroprajdu i tome što organizatori kažu da će ipak šetati, Brnabićeva ističe da šta god o tome da kaže, neće biti dobro.

"To što organizatori Prajda kažu to je u skladu sa Ustavom, ali je drugo pitanje kakve posledice to ima po našu državu i to što mi kažemo njima nemojte da šetate – to je više molba nego što vi možete bilo šta da zabranite", rekla je Brnabićeva.

Radi se o tome, ističe, šta je u ovom trenutku moguće i kako mi čuvamo našu bezbednost i sigurnost.

"Vlada je apelovala i meni je žao što je tako, jer ako imate nešto što je Ustavom zagarantovano pravo, ono mora biti zagarantovano, ali nama se sve pogodilo ovom u septembru", dodala je ona.

Ističe i da ima mnogo stranih faktora koji se tome raduju "što ćemo biti rastrzani na sto strana".

"Ne radi se zaista ovde o tome da nekome želite da uskladite Ustavom zagarantovana prava. Ne želimo, pokazali smo to toliko godina, ali se radi o tome šta mi kao država možemo i ne možemo", navela je Brnabićeva.

Apeluje i na protivnike Evroprajda. "Dajte da razmišljamo o svojoj zemlji i kako možemo da joj olakšamo, jer to neće niko drugi sa strane. Suprotno, svi će da otežaju koliko mogu", zaključila je Brnabićeva.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво