Čitaj mi!

Stoltenberg: Kfor pojačao prisustvo; Vučić: Dostavio sam listu napada na srpsko stanovništvo

Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje na severu Kosova, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kfor ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje i osigura bezbednost svim građanima, istakao je Stoltenberg. Vučić je poručio da ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora, kao i da su za nas mir i stabilnost od presudnog značaja. Ističe da je generalnom sekretaru NATO-a dostavio listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever KiM, kao i spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo.

Obraćanje Jensa Stoltenberga i Aleksandra Vučića

"Potrebno nam je kompromisno rešenje, a ne rešenje po nečijim željama"

Predsednik Vučić izjavio je da je u razgovorima Beograda i Prištine potreban racionalan pristup i kompromisno rešenje, a ne rešenje po nečijim željama kojima bi se Srbija ucenjivala ili izdao nalog kako da se Srbija ponaša.

"Oni kažu ‘mi čekamo uzajamno priznanje, a ako se to ne desi biće kriva Srbija’. To ne funkcioniše tako. Mi moramo da razgovaramo jedni sa drugima i da vidimo koje bi bilo pravo kompromisno rešenje. Mi smo spremni za to", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da postoji mogućnost da se Rusija umeša u konflikt Beograda i Prištine, Vučić je odgovorio da ne veruje da postoji bilo kakva zabrinutost Kurtija i Prištine povodom toga.

Vučić: Kvinta ima drugačije poglede od nas

Drugačije poglede na napade nad Srbima i situaciju na KiM imaju zemlje Kvinte i Srbija, rekao je Vučić i dodao da oni nasilje vide u barikadama, a ne u sistematskom i pravnom i suštinskom nasilju nad Srbima.

Istakao je da naša strana posle Briselskog sporazuma ima potpisano da prištinske specijalne jedinice imaju vrlo ograničenu mogućnost ulaska na sever.

Objasnio je da prištinske vlasti svaki upad na sever Kosova pravdaju borbom protiv organizovanog kriminala, jer, kako je objasnio, svaki Srbin koji im se suprotstavlja na bilo kom mestu je kriminalac.

"Kvinta će uvek to da podrži i uvek će da imaju leđa i mi se nalazimo u vrlo teškoj poziciji po tom pitanju da budem sasvim otvoren. Za nas je to vrlo teško – kada ste saterani u ćošak i kada nemate više gde, ja sam to rekao i Jensu Stoltenbergu i svima drugima, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i da im je mnogo lepo", rekao je predsednik.

Naveo je da su sada na Kosovu pristigle nove generacije mladića, koji neće više da trpe teror i koji ne doživljavaju tu teritoriju kao nezavisnu državu, kao što je doživljavaju 22 od 27 zemalja EU.

Prema Vučićevim rečima, ti mladići doživljavaju Kosovo kao teritoriju Srbije, što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim javnim pravom.

Poručio je da mnogo problema ima po pitanju Kosova, ali da je za Srbiju važno da uz pomoć Kfora sačuva mir i stabilnost.

"Nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

"Srpska vojska i policija nijednom nisu prešli administrativnu liniju"

Predsednik Vučić je istakao da srpska vojska i policija nijednog trenutka nisu prešli administrativnu liniju sa Kosovom.

"Lagali su za to kao što lažu i za sve drugo", rekao je Vučić odgovorajaći na pitanje povodom pisanja albanskih medija da je srpska vojska pregazila međunarodno pravo i prešla administrativnu liniju i da li NATO ima dokaze za to.

Vučić je dodao da isto tako lažu 180 dana da će Srbija da napadne nekoga u regionu i dodao da niko nijednom nije rekao izvinite zbog tih laži.

"Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih", rekao je Vučić.

Stoltenberg je na isto pitanje rekao da se uloga NATO-a na KiM zasniva na jasnom mandatu UN da je Kfor neutralan, da neće biti uključen u sukob, već da je njegova uloga da obezbeđuje sigurnost svim zajednicama.

"Ozbiljno shvatamo našu odgovornost da budemo neutralni, ne da budemo deo sukoba, da budemo neutralni činilac koji obezbeđuje bezbednost i sigurnost svih zajednica i slobodu kretanja uključujući i za Srbe", naglasio je Stoltenberg.

Dodao je da Kfor sve što se tiče konflikta pažljivo prati, kao i da NATO podržava politički dijalog pod okriljem EU.

"Ovo je podržano i vojnim prisustvom Kfora na KiM i ovo je poruka da nećemo biti uključeni, već neutralni činlilac i sprovoditi naše prisustvo prema jasnom mandatu UN", poručio je Stoltenberg.

"Kfor pojačao prisustvo na severu KiM"

Generalni sekretar NATO rekao je da je Kfor već pojačao prisustvo na severu KiM i da je spreman da deluje u slučaju eskalacije situacije, ali da pre svega radi na smirivanju tenzija kroz kontakte sa Beogradom i Prištinom.

"Mi imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od blizu 4.000 vojnika i već to pomaže da se spreče tenzije, eskalacija i bilo kakav sukob", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da je Kfor u bliskom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i nadležnima u Beogradu i Prištini, dodavši da je to način da se spreče nesporazum i da se deluje u situacijama kakva je viđena krajem jula.

"Mi smo spremni da delamo. Već smo povećali prisustvo na severu, ali smo spremni da radimo da se smanje tenzije i obezbedi sigurnost kretanja", rekao je Stoltenberg.

Foto: EPA/Olivier Hoslet

Stoltenberg: Kfor spreman da interveniše i očuva mir

NATO pomno prati situaciju na Kosovu i ako stabilnost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše, naglasio je Stoltenberg.

"Misija Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat, i ako stabilnost bude ugrožena, Kfor je spreman da interveniše i preduzeće sve mere potrebne da se obezbede bezbednost i sloboda kretanja", naveo je Stoltenberg.

Vučić: Dostavio sam listu upada na sever KiM, kao i spisak napada

Predsednik Vučić je ukazao da je za ljude u Srbiji i naš narod na KiM važno da smo mi našu poziciju objasnili.

"Dostavio sam listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever koje su morale za to da imaju saglasnost, a nikada nisu. Dostavio sam spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo, što je učestalo na KiM", rekao je Vučić.

"Naše je da govorimo o svojoj poziciji, ali da istovremeno učinimo sve što možemo da očuvamo mir i stabilnost", zaključio je Vučić.

"Srbija je vojno neutralna zemlja i to će i ostati"

Srbija je vojno neutralna zemlja, ostaće vojno neutralna i ni na koji način se u tom blokovskom smislu neće opredeljivati, naveo je Vučić.

"Mi imamo svoju istoriju koja nije laka, nije jednostavna, ali želimo učvršćivanje dalje saradnje i odnosa i sa Kforom i sa NATO-om i želimo da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije sukoba", rekao je Vučić.

Foto: EPA/Olivier Hoslet

"Za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja"

Predsednik Vučić je istakao da je na sastanku rekao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

"Ja ne volim da prebacujem krivicu na bilo koga drugog, niti volim da se služim detinjastim pričama, imaćemo sutra teške razgovore, gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali ono što je pozicija Srbije to je da će držati međunarodnog javnog prava, rezolucije UN, povelje UN, Briselskog sporazuma, svega onoga što je potpisano", naveo je Vučić.

Vučić: Nastavićemo da poštujemo mandat Kfora

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a što je želeo da sasluša poziciju Srbije i to nije prvi put.

"Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga Kfora koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom Kfora kritične večeri oko 21 sat i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na severu KiM", rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama koje su proklamovale UN.

"Verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju kako Stoltenberga tako i celog Kfora i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost", naglasio je Vučić.

Stoltenberg: Pozdravljam nastavak dijaloga

Stoltenberg je pozdravio novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja se u četvrtak održava u Briselu.

"Pozdravljam novu rundu pregovora između lidera i pozivam sve strane da pristupe razgovorima fokusirano i konstruktivno. Dijalog je platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Foto: EPA/Olivier Hoslet

Stoltenberg: Razgovarali smo o izazovima vezanim za sever Kosova

Generalni sekretar NATO-a rekao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o izazovima vezanim za sever Kosova i drago mu je zbog mogućnosti da se danas sastanu i lično razgovaraju o tome.

"Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje. KFOR ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje kako bi osigurao bezbednost za sve građane na Kosovu", rekao je Stoltenberg.

Predsednik Vučić dvodnevnu posetu Briselu počeo je razgovorom u sedištu NATO-a sa Jensom Stoltenbergom.

Nakon sastanka sa Vučićem, Stoltenberg je razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Sutra će biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.