Читај ми!

Gradonačelnici sa severa KiM: Ambasadori Kvinte traže da priznamo nezavisnost Kosova

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije sastali su se sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. Poručili su da zemlje Kvinte podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a njihovi ambasadori podržavaju i odluke koje Priština donosi, uključujući i onu o tablicama. Medijima se kažu, obraćaju zbog ozbiljnosti poruke koju su primili na jučerašnjem sastanaku sa ambasadorima Kvinte koji nije bio otvoren za javnost.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za medije u Vladi Srbije da zemlje Kvinte podržavaju kosovsku nezavisnost. 

"Takođe, ono što smo mogli čuti od njih, da oni apsolutno podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli i bacili akcenat na to da podržavaju odluke Prištine o tablicama i odluku Prištine o uvođenju nekakvog ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku ili izlasku sa teritorije Kosova", rekao je Rakić.

Kako je rekao Goran Rakić na konferenciji za medije u Vladi Srbije, na jučerašnjem sastanku koji je trajao preko dva sata, ambasadori Kvinte su rekli da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, i tražili su od Srba da prihvate realnost na terenu, a to je, prema njihovim rečima, "nezavisno Kosovo".

"Nijedan Srbin to neće prihvatiti, pogotovo ne oni sa severa KiM. Mogu da podržavaju Prištinu, ali za nas, pogotovo koji živimo na severu, to je neprihvatljivo. Jedina instanca su pregovori u Briselu i mi očekujemo da će se pronaći kompromisno rešenje. Sve oči su uprte u Beograd i predsednika Vučića da će u Briselu pronaći kompromisno rešenje", rekao je Rakić.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića. Zvečana i Zubinog Potoka su istakli da se Srbi na severu KiM suočavaju sa najtežom situacijom u poslednjih 20 godina, i da preživljavaju stalna maltretiranja Prištine, čije specijalne jedinice upadaju i patroliraju severom, prate i pretresaju ljude.

Petković: Želimo da se situacija reši mirno 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su predstavnici država Kvinte načinom na koji su prenosili svoje poruke srpskom narodu na KiM, pokazali pod kako teškim okolnostima delegacija Beograda putuje u Brisel.

"Ako je pre ukrajinske krize, situacija na KiM, po pitanju kosovsko-metohijskog problema bila izuzetno teška, čini mi se da je danas 10 puta još teža. I to koristi Aljbin Kurti, gotovo u svakom svom intervjuu, u svakoj svojoj poruci, da napadne predsednika Vučića, da napadne Beograd, da izmisli i da kaže da preko Beograda Rusija vrši svoj uticaj ovde na Zapadnom Balkanu, ali za ovih godinu i po dana, koliko o tome svakoga dana govori Aljbin Kurti, videli smo da jedini koji ide u pravcu militantnih poteza i nasilja jeste Aljbin Kurti", rekao je Petković na konferenciji za medije.

Poručio je da je želja Beograda da se situacija reši mirno.

"Da se nađe kompromis, jer je ono što se dešava na Kosovu je uznemiravajuće. To ukazuje da Kurti ne želi da bude miran i da se sa porukama Kvinte unosi velika uznemirenost među naše stanovništvo", istakao je Petković.

On je poručio da će pitanje Zajednice srpskih opština biti na dnevnom redu i da će to biti prva stvar na kojoj će Vučić insistirati, a koju Priština odbija da sprovodi 10 godina.

"Svega ovoga ne bi bilo da postoji ZSO, jer bi imali kolektivnu bezbednost. I to bi značilo sprovođenje svih sporazuma iz 2013 i 2015. Molim predstavnike Kvinte da uloži napor da se izvrši pritisak da se formira ZSO. Vidimo i da po jučerašnjem sastanku da je za Kvintu važnije da ubedi narod da živi u nezavisnom Kosovu, nego ZSO. A narod to neće, zašto pregovaramo 11 godina. Ti ljudi su na svojoj koži osetili šta znači kada zapuca ROSU i druge specijalne jedinice, zato da se okrenemo miru i svi zajedno", poručio je Petković.

Dodao je da bi, ipak, dao šansu dijalogu u Briselu.

"Naša diplomatska aktivnost uvek je usmerena kao odgovor na jednostrane poteze Prištine, jer nećemo dozvoliti da neko krši međunarodno pravo i poredak. Posebno jer su ga mnogi često kršili baš kada je u pitanju Srbija", rekao je Petković.

Gradonačelnici: Polažemo sve nade u pregovarački tim Beograda 

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu KiM poručili su da sve nade polažu u pregovarački tim Beograda i predsednika Vučića, i da veruju da će oni na sastanku u Briselu uspeti da pronađu neko kompromisno rešenje.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević istakao je da su predstavnici Srba na sastanku sa ambasadorima Kvinte bili jedinstveni, svesni da je situacija najteža i najkomplikovanija u prethodnih 20 godina.

"Rekli smo im da odluka Kosova o dokumentima i registarskim oznakama ne može da se sprovede na terenu. Nemamo nikakvu komunikaciju sa Prištinom, oni tvrde da Srpska lista nije legitimni predstavnik Srba sa Kosova, što pokazuje koliko im je stalo do Srba na KiM", rekao je Radojević.

Preneo je novinarima da je pitao ambasadore Kvinte da li će nastaviti podršku Prištini i u slučaju da počne sa oduzimanjem vozila zbog registarskih oznaka, i dodao da se nijedan Srbin neće odreći dokumenata koje im po ustavnom pravu daje Srbija.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić apelovao je na međunarodnu zajednicu da utiču na Kurtija da odustane od sprovođenja odluke o registarskim oznakama i ličnim kartama.

"Smatramo da jednostrani potezi ne koriste nikom. Te tablice se ne kupuju na pijaci, već ih izdaje međunarodno priznata država i sa njima možete da putujete bilo gde u svetu, sem južno od Ibra", istakao je Todić..

Zamenica gradonačelnica Zubinog Potoka Latinka Utvić istakla je da je danas na administrativnom prelazu Jarinje zatekla duge cevi.

"Poslednjih mesec dana je sve veće prisustvo oklopnih vozila koji patroliraju Severom. Ne možemo da živimo normalno", poručila je Utvićeva.

Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milojević istakao je da nikada nije video veću zabrinutost kod našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

"Retorika iz Prištine ratnohuškačka. Živimo pod presijom i strahom, nigde u svetu nije zabeleženo da se otima sanitetsko vozilo i da mi 10 sati ne znamo šta je sa vozačem i lekovima, a njima se leče i Albanci", rekao je Milojević.

Dodao je da je za mir je potrebna i druga strana, ali da je on u ovom trenutku ne vidi.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво