Čitaj mi!

Srbi sa KiM pozvali Kfor da ostane garant bezbednosti

Predstavnici Srpske liste na severu KiM preneli su komandantu Kfora Ferencu Kajariju da je očuvanje mira i stabilnosti njihov primarni cilj i da zbog toga Kfor mora ostati garant da bezbednosna situacija na KiM neće eskalirati usled neslaganja sa Prištinom i najave o preregistraciji vozila i izdavanja ulazno-izlaznih dokumemata.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović, predsednici opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan poručili su na sastanku sa kimandatom Kfora da su odlučni da kao legitimni predstavnici Srba rade na rešenjima kojima bi se prevazišle tenzije.

"Za tako nešto nam je potrebna konstruktivnost i suprotne strane, što sada nije slučaj, već se donošenjem jednostranih odluka i insistiranju na njihovom sprovođenju situacija dodatno komplikuje, a to nije dobro ni za koga", dodali su.

Na sastanku u Mitrovici, Rakić i predsednici opština bili su izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova i Metohije bez odobrenja Kfor-a i istakli da je mandat Kfora koji proističe iz Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kada je u pitanju doprinos bezbednom okruženju, nešto na čemu se mora konstantno raditi.

"Učinićemo sve da narod na ovim prostorima živi bolje i upravo zato insistiramo na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, čiji će mehanizmi doprineti našim namerama i nikako neće biti pretnja svima onima koji misle da njeno formiranje može bilo koga da ugrozi ", rečeno je na sastanku.

Konstatovano je da će komunikacija zbog nestabilne bezbednosne situacije, biti intenzivnija u narednom period, navodi se u saopštenju iz kabineta Gorana Rakića.