Čitaj mi!

Borelj: ZSO dogovoren Briselskim sporazum, Priština da ga primeni

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Priština bez odlaganja treba da primeni odredbu Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

U pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Žozep Borelj je napisao da "uspostavljanje Zajednice srpskih opština dogovorile su obe strane, Briselskim sporazumom 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Priština treba da ispuni svoju pravnu obavezu i primeni je bez odlaganja".

Borelj je podsetio da obe strane moraju da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i primene preostale sporazume.

"One takođe moraju da učine suštinske napore da postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa što je ključnu na njihovom evropskom putu", rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je rekao i da EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i veerske slobode i da pažljivo prate stanje u tim oblastima na Kosovu.

EU je kontinuirano podsećalo kosovske institucije da treba bez odlaganja i u potpunosti da primene presudu Ustavnog suda o vlasništvu manastira Dečani nad zemljištem.