Čitaj mi!

Vladimir Orlić predsednik Narodne skupštine, izabrano i sedam potpredsednika i radna tela

Vladimir Orlić iz SNS-a izabran je sa 154 glasa za predsednika Skupštine Srbije. Protiv je bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo. Poslanici su se izjašnjavali javnim glasanjem. O predsedniku parlamenta izjašnjavalo se 230 poslanika. Moje čvrsto opredeljenje je da će narodnu volju morati da poštuje svako, rekao je Orlić u prvom obraćanju poslanicima u parlamentu. Izabrano je i sedam potpredsednika parlamenta, kao i radna tela. Srđan Smiljanić izabran za generalnog sekretara.

Orlić zaključio sednicu

Petnaest minuta posle ponoći Vladimir Orlić je zaključio sednicu na kojoj je izabrano rukovodstvo parlamenta, kao i radna tela.

Izabrani članovi odbora Narodne skupštine

Poslanici su sa 206 glasova za i četiri protiv glasali za izbor članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine.

Izabrani su i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kao i sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Srđan Smiljanić izabran za generalnog sekretara

Za generalnog sekretara Narodne skupštine imenovan je Srđan Smiljanić - za njega su glasala 182 poslanika, pet je bilo protiv, a 10 je bilo uzdržano.

Izabrani potpredsednici Narodne skupštine

Za potpredsednike Narodne skupštine izabrani su Sandra Božić iz SNS-a (sa 194 glasa), Snežana Paunović iz SPS-a (194), Elvira Kovač iz SVM-a (194), Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (195), Božidar Delić iz koalicije NADA (197), Borko Stefanović iz SSP-a (204) i Zoran Lutovac iz DS-a (207).

Nakon pauze biće objavljeni rezultati glasanja

Nakon što su se poslanici prozivkom izjasnili o izboru potpredsednika parlamenta, predsednik skupštine odredio je pauzu od 15 minuta, nakon koje će biti objavljeni rezultati glasanja.

I za potpredsednike se glasa javno

Odlučeno da se i za potpredsednike glasa javno. Poslanici su počeli da se o kandidatima izjašnjavaju prozivkom.

Utvrđena lista kandidata za potpredsednike Skupštine

Pošto se šefovi poslaničkih grupa nisu javili za reč, utvrđena je lista i redni broj kandidata za potpredsednike.

Sledeća tačka – izbor potpredsednika parlamenta

Sednica je nastavljena izborom potpredsednika parlamenta. Orlić je rekao da, prema ranijem dogovoru, neće biti rasprave o predloženim kandidatima. Pravo na to imaju samo šefovi poslaničkih grupa.

Orlić odredio pauzu

Dok se ne pripremi sledeća tačka dnevnog reda, Orlić je odredio pauzu od 15 minuta.

Orlić: Zahvalnost onima koji su podržali politiku države

U svom prvom obraćanju sa mesta predsednika Skupštine, Orlić je zahvalio poslaničkoj grupi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" i poslanicima koalicionih stranačkih grupa na podršci koju su mu pružili.

Zahvalio je i onima koji su pružili podršku politici države čime su, kako je ocenio, pokazali odgovornost.

"To je prava odluka ljudi koji shvataju brigu za državu. Tog posla smo se prihavatili i u ova dva dana pokazali razumevanje za težinu trenutka, što je danas najvažnije", dodao je Orlić.

Opširnije Kraće

Orlić izabran za predsednika parlamenta

Sa 154 glasa za i 76 protiv, Vladimir Orlić izabran je za predsednika Skupštine Srbije.

Završeno glasanje

Brojanje glasova će potrajati nekoliko minuta.

Počelo glasanje

Javnom prozivkom poslanika počelo glasanje.

O predsedniku parlamenta odlučuje se javno

Sa 209 glasova "za" odlučeno je da se predsednik Skupštine bira javno, prozivkom poslanika.

Ostavka Ane Brnabić

Ana Brnabić podnela je ostavku na poslaničku funkciju, rekao je predsedavajući Vladeta Janković koji je potom odredio pauzu od 15 minuta.

Izveštaj Sanje Živković

Izveštaj Sanje Živković

Dveri i Zavetnici protiv; PUPS, JS, SDPS za izbor Orlića

Boško Obradović iz Dveri takođe ne planira da glasa za izbor Orlića, ali uz napomenu da je Orlić pokazao poslednjih dana da može da komunicira sa opozicijom i da se nada da će krenuti tim putem.

Milica Đurđević Stamenkovski (Srpska stranka Zavetnici) rekla je da neće glasati za predlog SNS-a zato što smatraju da ne mogu danas da daju blanko poverenje, uzevši u obzir pređašnju praksu naprednjaka, ali da se nada da će vladajuća stranka pokazati političku zrelost i uspostaviti demokratske procedure. 

Hadži Milorad Stošić (PUPS - Solidarnost i pravda) i Života Starčević (JS) najavili su da će podržati izbor Orlića.

Aleksandar Jovanović Ćuta (Moramo Zajedno) rekao je da će Orlić morati da poštuje volju građana izraženu kroz narodnu inicijativu, a kojom se traži da se Skupština izjasni o predlogu građana da se donese zakon o krajnjoj zabrani eksploatacije litijuma i bora na čitavoj teritoriji Srbije.

Muamer Bačevac (SDPS) je rekao da predsednik Skupštine treba da bude istinoljubiv i spreman na kompromis i da veruje da Orlić ima te kvalitete. 

Opširnije Kraće

Orlić ima podršku socijalista, ne i Evropskih regiona i Zeleno-levog kluba

Sednicom skupštine ponovo predsedava Vladeta Janković, a Đorđe Milićević (SPS) je rekao da će socijalisti podržati izbor Orlića za predsednika Skupštine.

Komentarišući retoriku Vladimira Orlića Milićević je rekao da nema bezgrešnih i da veruje da će Orlić posao obavljati odgovorno i posvećeno.

Enis Imamović (Evropski regioni) rekao je da oni neće glasati za izbor Orlića jer predstavljaju suprotstavljene politike.

Robert Kozma (Zeleno-levi klub) rekao je da se Orlić u svojoj političkoj karijeri "trudio svojski da građani ne čuju nijedan drugačiji stav od stava režima". 

Narodna stranka, DS, NADA i Ujedinjeni obrazložili zašto su protiv izbora Orlića

Nakon replika, javljanja zbog povreda poslovnika i urgiranja predsedavajućeg Veroljuba Stevanovića da se počne sa raspravom o izboru Vladimira Orlića za predsednika Skupštine, poslanici po redu javljanja obrazlažu svoje mišljenje.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da politička biografija Vladimira Orlića njega ne kandiduje za mesto predsednika Skupštine, kao i da će od njega zavisiti da li će zaštititi poslanike opozicije od napada poslanika vlasti.  

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke je rekao da njihovi poslanici neće podržati izbor Orlića, "jer je on bio taj koji je napadao sve koji su se drznuli da kritikuju vlast", da bi voleo da on od danas pokaže neko drugo lice, ali da ne veruje da će se to desiti.

Vojislav Mihailović (NADA) je rekao da njihovi poslanici neće glasati za izbor Orlića za predsednika Skupštine. "Gospodin Orlić zna kakvu dužnost preuzima i želim da verujem da će pokazati volju i želju za tolerantnošću", rekao je Mihailović, dodajući da nije dobro da jedna stranka ima i predsednika i premijera i predsednika Skupštine.

Marinika Tepić (Ujedinjeni) je pohvalila biografiju Vladimira Orlića i to što je završio državni fakultet, ali je istakla da njegova politička biografija zabrinjava. "Predsednik Skupštine treba da bude sposoban da sasluša nečije mišljenje i da se nosi sa kritikama, a on u svojoj karijeri nije bio ništa od toga", rekla je Tepićeva, rekavši da ni njihovi poslanici neće podržati izbor Orlića za predsednika.

Opširnije Kraće

Nastavljena sednica posle pauze

Posle pauze od sat vremena, nastavljen je rad Skupštine Srbije. U odsustvu Vladete Jankovića sednicom predsedava drugi najstariji poslanik - Veroljub Stevanović.

Poslanici raspravljaju o izboru Vladimira Orlića za predsednika parlamenta.

Poslaničke grupe su se na konsultacijama dogovorile da se izbor predsednika, potpredsednika i radnih tela završi do kraja dana.

Opširnije Kraće

Pauza od sat vremena, sednica se nastavlja u 15 časova

Predsedavajući Vladeta Janković odredio je pauzu od sat vremena.

Sednica se nastavlja u 15 časova. 

Poslanici raspravljaju o izboru Orlića za predsednika Skupštine

Nakon izlaganja predlagača otvoren je pretres o izboru Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine. Atmosfera je bila usijana već prvog dana zasedanja novog saziva.

Na govor Milenka Jovanova poslanici opozicije reagovali su pozvajući se na povredu poslovnika, a u više navrata pozivao je na red i predsedavajući Vladeta Janković.

Izveštaj Sanje Živković (12.00)

Jovanov: Očekujem da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov obrazložio je predlog kandidata te poslaničke grupe za predsednika Skupštine Vladimira Orlića.

Milenko Jovanov, obrazlažući taj predlog, kazao je da su razlozi za to - što žele predsednika parlamenta koji će se voditi samo interesima Srbije, sa kojim će skupština biti partner buduće vlade, ali i zbog Orlićeve tolerantnosti.

Istakao je da očekuje da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način.

Opširnije Kraće

U novom sazivu 15 poslaničkih grupa

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa.

Najveća je poslanička grupa SNS, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", a nju će voditi Milenko Jovanov, dok će njegova zamenica biti Marina Raguš.

Poslaničku grupu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije" vodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Đorđe Milićević.

Formirana je i poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, Sindikat Sloga, PZP", koju će voditi Marinika Tepić, a njen zamenik će biti Pavle Grbović.

Šef poslaničke grupe "Nada - Novi DSS - POKS" biće Miloš Jovanović, a njegov zamenik Vojislav Mihailović.

Poslanički klub Narodne stranke vodiće Miroslav Aleksić, kojeg će menjati Stefan Jovanović.

Milica Đurđević Stamenkovski vodiće poslaničku grupu Zavetnici, a menjaće je poslanik Nikola Dragićević.

Poslaničku grupu Demokratske stranke vodiće Zoran Lutovac, a njegova zamenica biće Dragana Rakić.

Dragan Marković biće šef poslanika Jedinstvene Srbije, a njega će menjati Života Starčević.

Formirana je u poslanička grupa "Moramo - Zajedno" koju će voditi Nebojša Zelenović, a menjaće ga Aleksandar Jovanović.

Poslaničku grupu Socijaldemokratske partije Srbije vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac, dok će poslanički klub "PUPS - solidarnost i pravda" voditi Stefan Krkobabić, a njegov zamenik će biti Milorad Hadži Stošić.

U skupštini je formirana i poslanička grupa "Srpski pokret Dveri - patriotski blok", čiji će šef biti Boško Obradović, a njegov zamenik Ivan Kostić.

U novom sazivu parlamenta, jedan klub činiće poslanici manjinskih lista "Zajedno za Vojvodinu", SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", koju će voditi Aleksandar Olenik, a menjaće ga Enis Imamović.

Poslaničku grupu "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo" vodiće Radomir Lazović, a menjaće ga poslanica Biljana Đorđević.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara biće Balint Pastor, a njegova zamenika biće Elvira Kovač.

Opširnije Kraće

Nastavljena konstitutivna sednica, počela rasprava o izboru predsednika

U Narodnoj skupštini je nastavljena konstitutivna sednica 13. saziva i počela je rasprava o drugoj tački dnevnog reda, izbor predsednika parlamenta.

Predsedavajući Vladeta Janković rekao je da je za novog predsednika predložen jedan kandidat, Vladimir Orlić, izabran sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve". 

Opširnije Kraće

Izborom rukovodstva, nastavlja se konstitutivna sednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Na dnevnom redu sednice su izbor predsednika Skupštine, potpredsednikâ, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Jedini kandidat za novog predsednika Narodne skupštine je Vladimir Orlić iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve".

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, dogovoreno je na konsultacijama o konstitutivnoj sednici parlamenta, održanim prethodne nedelje.

Sednicom do izbora predsednika predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković iz poslaničke grupe "Ujedinjeni".

Na jučerašnjem delu sednice verifikovani su mandati novoizabranih poslanika, nakon čega su položili zakletvu čime je konstituisan 13. saziv Narodne skupštine.