Читај ми!

Oko: Stari obračuni ili širi konsenzus oko bitnih tema – šta donosi novi saziv Skupštine

Poslanici su položili zakletvu i time je konstituisan novi saziv Skupštine Srbije, gotovo četiri meseca posle izbora. Od danas teče i rok od 90 dana za formiranje vlade. Mirjana Čekerevac, dugogodišnji skupštinski izveštač Politike, i Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, ne očekuju mnogo tema oko kojih će poslanici moći da se okupe i postignu širi konsenzus ali očekuju da će nova Vlada biti formirana sredinom avgusta.

Konstitutivna sednica je, kako kaže Mira Čekerevac, uvek prilika da poslanici najave o čemu će tražiti da se raspravlja a tema KiM je jedna od njih.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus ističe da je Kosovo i Metohija u datom trenutku tema broj jedan ali i da se često zloupotrebljava.

"Zavisi od toga šta se u datom trenutku dešava. Lično mislim da je KiM decenijama među top tri teme. Vrlo često se ta tema i zloupotrebljava, ali retko čujemo konkretne ideje. Premeštanje mesta pregovora, koje pojedini poslanici zagovaraju, ne zavisi isključivo od nas već i od Prištine i međunarodne zajednice", objašnjava Pejić.

Mira Čekerevac je kao skupštinski izveštač ispratila sve sazive od uvođenja višestranačja u našoj zemlji i kaže da je verifikaciji mandata tehnička stvar.

"Ništa pretenciozno tu ne bi trebalo očekivati, ali mi to sve pretvorimo u nešto drugo. Govor Vladete Jankovića koji je bio em oštar em politički je možda nešto što je obeležilo ovu konstitutivnu sednicu", rekla je Čekerevac.

Govor Vladete Jankovića je, kaže, bila svojevrsna zloupotreba mesta predsedavajućeg i vladajuća koalicija je već najavila da će reklamirati povredu poslovnika.

To je ujedno i najava da se neće lako doći ni do izbora ostalih skupštinskih tela.

Mesto potpredsednika – međusoban obračun opozicije 

U nastavku sednice, biraće se predsednik Skupštine. Za tu funkciju predložen je Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke. Skupština će imati i sedam potpredsednika, od toga tri iz opozicionih poslaničkih klubova.

Uvek je bila praksa da se dogovore o broju potpredsednika i da se potpišu kandidature. 

"Tri potpredsednika iz redova opozicije je ustupak vlasti. Nepisano je pravilo je da potpredsedničko mesto dobije ona opoziciona stranka. Ovde imamo svojevrstan međustranački obračun opozicije. Potpredsedničko mesto dobiće i lista Muftijin amanet kako bi i manjine imale predstavnika", rekla je Mira Čekerevac.

Vladimir Pejić smatra da potpredsedničko mesto suštinski nije važno i da se tu pokazuje nedoslednost opozicije.

"To je posledica onoga što godinama traje a to su optužbe da neko sarađuje sa Vučićem.
To može da se vrati kao bumerang, i nije dobro da opozicija vodi jednu besmislenu borbu i troši svoju snagu na nešto što ne treba da im bude prioritet. Ta vrsta borbe je beskorisna pa i štetna", ističe Pejić.

Vlada pre kraja avgusta 

Posle konstitutivne sednice treba da usledi i izbor Vlade. Sagovornici Oka veruju da će SPS ostati u izvršnoj vlasti i konstruktivan partner SNS-u.

"Mislim da će socijalisti biti konstruktivni i očekujem ih i u narednoj Vladi. Nisu pokazali alavost i veliku ambiciju i mislim da neće biti problema oko dogovora", smatra Pejić.

Kada je reč o manjinama Savez vojvođanskih Mađara je dugogodišnji partner koaliciji oko SNS-a, a sagovornici Oka očekuju da će i lista Muftijin amanet kao i Stranka Hrvata imati svoje mesto u izvršnoj vlasti.

"Mislim da je to dobro. To je dobar signal ne samo za region već pre svega da se mi u Srbiji slažemo i da imamo manjine u izvršnoj vlasti", kaže Mira Čekerevac.

Sagovornici "Oka" ne veruju da će biti mnogo tema o kojima u Skupštini može da se postigne širi konsenzus.

"Moguće je da oko KiM bude saglasnosti vlasti i jednog dela opozicije ili, recimo, oko uvođenja sankcija Rusiji. Ali neku drugu temu kao takvu ne vidim", smatra Mira Čekerevac.

Vladimir Pejić, međutim, kaže da je tema oko kojih bi dobar deo poslanika trebalo da se složi mnogo, ali i da nije optimista da će se to desiti.

"Kada je reč o događajima koji mogu uticati na rad parlamenta i na celu zemlju, mislim da će to više uticati na rad Vlade. Sve je teže održati stabilnost koju zagovara predsednik Vučić, jer mnogo šta ne zavisi od nas, pre svega kada je reč o energetici i ekonomiji. Ali to će pre biti oruđe za međustranačko optuživanje", kaže Pejić.

Kada je reč o Vladi sagovornici Oka su ubeđeni da će ona biti formirana, kako je najavio predsednik Vučić, do sredine avgusta ili koji dan kasnije, i da se neće čekati 1. septembar.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво