Čitaj mi!

Petković: Bili na korak od sukoba, zbog Prištine - a ne zbog Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana. Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je EU i zemlje Kvinte da “ne nasedaju“, već da nađu rešenje za probleme sa kojima se Srbi na KiM suočavaju.

Petković kaže da nas je u dvodnevnu agoniju i ozbiljnu krizu gurnuo Aljbin Kurti i Priština što pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka.

"Pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje", rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je rekao da Srbi na KiM to najbolje razumeju, a to, kaže, najbolje razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.

"Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadno. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak", rekao je Petković.

On je konstatovao da su svi mogli da vide, odlukom da se odloži primena mera, koliko je Kurti lagao, iako i svaki dan iznosi neistine:

"Optužujući Beograd, da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana. To su laži", poručio je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.

Rekao je da je upravo suprotvno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč "mir".

"Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši ljudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenjea barikada", upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilj, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.

A, kap u prepunoj cašti bila je odluka Aljbina Kurtina koja je podrazumevala gaženje sporazuma o slobodi kretanja, ali i drugih sporazuma, rekao je Petković.

Sve je to režirano mnogo ranije u Prištini, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Rakić: Zemlje Kvinte da ne nasedaju već da traže rešenje

O trenutnoj situaciji na KiM govorio je i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je rekao da je iza srpskog stanovništva na KiM još jedna neprespavana noć zbog jednostranih odluka Prištine i pozvao EU i zemlje Kvinte da ne nasedaju, kako je rekao, na "prištinske finte" već da nađu rešenje za njihove probleme.

Rakić je zahvalio srpskom narodu koji je noćas bio na barikadama i, kako kaže, pokazao odlučnost da ostane na svojim ognjištima i brani svoje porodice.

Takođe, zahvalio je predstavnicima međunarodne zajednice i komadantu Kfora koji su sinoć došli na lice mesta i upoznali se sa tim da barikade nisu akcija srpskog naroda, već reakcija ne jednostrane odlike Prištine.

"Podsetili smo ga (komadanta Kfora) da je Rezolucijom 1244 jedina oružana sila zadužena za bezbednost i mir jedinica Kfora. Po stoti put u toku trajanja Briselskog razgovora Priština izvodi jednostrane poteze", rekao je Rakić.

Podsetio je da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče pokazao inicijativu da se narod smiri i da ne dođe do incidenta.

Rakić je objasnio da je srpski narod "postavio barikade iz straha za goli život i sopstvenu bezbednost".

Zahvalio je i albanskom narodu, poručujući im da ne nasedaju na "medijske spinove koji dolaze iz Prištine", jer reakcija Srba nije uperena protiv njih.

"Juče su i oni osetili šta znači kada je područje nemirno, jer nisu mogli sa svojim porodicama da posete svoje domove", rekao je Rakić.

Poručio je Kurtiju da se srpskom narodu ne obraća na srpskom jeziku jer, kako kaže, naš narod dovoljno jasno razume poruke koje on i Priština šalju bez obzira na to koji jezik koristi.

Demantovao je navode Kurtija, koji je rekao da razgovara sa srpskim življem na KiM i da oni ne žele Zajednicu srpskih opština, ocenjujući takve tvrdnje kao lažne.

Rakić je naglasio da je Briselski sto jedino mesta gde treba donositi odluke i rešenja.

"To je mesto gde treba tražiti rešenje, dijalogom se rešavaju problemi, a ne slanjem policije i jedinica Rosu i pravljenjem barikada. Molim vas gospodo iz EU, a posebno iz zemalja Kvinte da ne nasedate na prištinske finte, jer srpski narod Prištini ne veruje", rekao je Rakić.

Dodao je da srpski narod na KiM veruje predsedniku Vučiću i svesni su, kako kaže, da je upotrebio svoju političku moć i lične kontakte kako bi zaštitio njihove interese.

Rakić je još jednom zamolio prištinske vlasti da ne donose jednostrane poteze i ne čine sve "kako bi zagorčali život srpskom narodu", već da se ponašaju razumno i izađu na dijalog, kako bi se došlo do zajedničkih rešenja.

Dodao je i da je na sastanku sa Vučićem predložio da se dijalog sa Prištinom nastavi, jer ukoliko do toga dođe situacija ne terenu će biti mirnija.

Poručio je da je srpski narod, iako je uplašen i umoran, zbog neprespavane noći i provokacija sa prištinske strane, spreman i odlučan da ostane u svojim domovima.

"Ostaćemo dole i molim međunarodnu zajednicu da svoj autoritet založi i nađe rešenje ne samo za lične karte i tablice, nego za sve druge probleme koji tište sve nas koji živimo dole", rekao je Rakić.

Na pitanje šta je to kada ne poslušaju predsednika Vučića, Rakić je rekao da predsednika slušaju, ali da su ipak oni ti koji žive na KiM i da postoje situacije kada čovek ni samog sebe ne bi poslušao.

"Slušamo pedsednika Vučića i jedino njemu verujemo. Ali, mi živimo dole i predsednik Vučić se zalaže za mir i nagalšava to milion puta, ali mi ne živimo u Beogradu, već dole i ako neko napadne moje ili nečije dete, branićemo i to je trenutak kada niko ne bi poslušao ni samog sebe", rekao je Rakić.

Odgovarajući na pitanje zašto ne izađe iz Kurtijeve vlade, predsednik Srpske liste rekao je da će dati ostavku, kao i poslanici u skupštini u Prištini kada narod koji ih je birao na te funkcije bude to zatražio od njih.