Čitaj mi!

Priština na mesec dana odložila primenu mera; Vučić: Predstoji nam teška politička borba

Građani su juče postavili barikade na severu Kosova i Metohije, nakon najave Prištine da od 1. avgusta počinje primene odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Blokirani su magistralni putevi, i administrativni prelazi Jarinje i Brnjak. Međutim, po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke. Ovog jutra na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, dok na Jarinju nema promena.

Na severu KiM bilbordi "Dobro došli u ZSO"

Sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština".

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole "Ovo je ZSO", simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i na bilbordima na ulazima i izlazima u četiri opštine.

(Tanjug)

Grenel: Kurti živi u prošlosti, Beograd da ne naseda

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, povodom nedeljnih dešavanja na Kosovu i Metohiji ocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti živi u prošlosti i da je "fašistički premijer", a savetuje srpske lidere da ne smeju da nasednu.

"Umesto toga, oni moraju da se skoncentrišu na ekonomski razvitak, a ne da zagrizu mamac", savetovao je Grenel.

Bivši izaslanik SAD kaže da je ovo još jedna Blinkenova katastrofa i da i Albanci znaju da je Kurti problem.

Opširnije Kraće

Garić: Vašington jedina adresa sa koje može da se izvrši pritisak na Prištinu

Urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić, komentarišući odluku privremenih prištinskih institucija da odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, rekao je za RTS da do sada nismo imali brzu reakciju Prištine u pogledu smirivanja tenzija koja je prihvatila ono što se nalaže iz Amerike.

"Amerika može kada hoće i kada dovoljno snažno pritisne Prištinu, u ovom slučaju Aljbina Kurtija, da spreči izazivanje velike nesreće, koja je mogla da se desi da nisu sinoć stigle poruke iz Vašingtona", navodi Garić.

Dodaje da je sinoć u poslednjem trenutku reagovao Vašington, te da je to jedina adresa sa koje može da se izvrši pritisak i uticaj na Prištinu.

"To je pokazatelj da kada na Zapadu žele da naprave nešto pozitivno i dovedu do smirivanja tenzija, oni to i mogu", istakao je Garić.

Prema njegovim rečima, ne može sa sigurnošću reči da će u narednim danima situacija na KiM biti bezbedna i mirna, ali da Srbi "nemaju kud i moraju da se brane".

"U trenutku smo koji je rovit. Prema informacijama od jutros, u srpskim opštinama na severu KiM, pojavili su se bilbordi i plakati: Dobro došli u ZSO. Srbi pokazuju da žele da se prava, koja su im garantovana i koja su potpisana međunarodnim ugovorima, sprovedu", naveo je urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić.

Gostovanje Miloša Garića u Jutarnjem programu RTS-a
Opširnije Kraće

Drecun: Problem nije rešen, ovo je samo odlaganje

Milovan Drecun, novinar i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, rekao je za RTS da smo juče imali dramatičnu kriznu situaciju sa mogućim posledicama i priprimljen scenario za eskalaciju te situacije od strane Prištine.

"Videli smo pripremljene snage, razrađene planske aktivnosti da se Srbi nateraju da prihvate odluke Prištine koje su protiv srpskog naroda", rekao je Drecun. 

Onda su, kaže, usledile intenzivne aktivnosti.

Mi smo čuli da je Odluku o odlaganju najavljenih mera Priština donela na zahtev SAD, a nakon hitnog sastanka održanog sa američkim ambasadorom Džefrijem Hanovijerom, međutim, situacija je bila potpuno drugačija, kaže Drecun.

Prvo je EU tražila od Aljbina Kurtija da odloži realizaciju na mesec dana, pa je on odgovorio od EU da napravi plan kako oni vide rezrešenje situacije, rekao je Drecun.

Zatim je, kaže, iz iz Brisela stigao plan Žozepa Borelja i njegovog timakoji je Kurti odbio i krenuo u dalju  eksalaciju.

"Uledile su snažne aktivnosti od komandata Kfora, mađarsko generala i zahvalnost njemu", naveo je Drecun.

Problem, ističe, nije rešen - ovo je samo odlaganje.

Na pitanje šta znači odlaganje i šta može da se očekuje za mesec dana, Drecun je rekao da prvo treba da vidimo da li će dogovori biti realizovani

"Traži se od srpskog naroda se da ukloni barikade sa puteva i da se situacija vrati u peđašnje stanje, da se omogući saobraćaj, da se umesto naših ličnih karti ne izdaju potvrde i ne skidaju tablice sa vozila koja nisu preregistrovana i ako se to desi imaćemo pređašnje stanje i ući ćemo u period od mesec dana", rekao je Drecun.

To bi bio, kaže period traženja rešenja, traženja rešenja za stalne provokacije, stalne jednostrane poteze nasilja..

"Ja samo vidim jednu upornost kod Aljbina Kurtija da on protera državu Srbiju u potpunosti sa cele ceritorije KiM, posebno sa severa.

"Ovoga puta to hoće da uradi preko tablica i ličnih karata, ali to najpre pogađa srpski narod i zagorčava mu život, i stvai mu do znanja da nemaju tu šta da traže", reako je Drecun.

Opširnije Kraće

Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS-a. 

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

Izveštaj Dejana Tasića

Na Jarinju bez promena

Na Jarinju nema promena u odnosu na jučerašnji dan, tu si barikade, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a.

Policija ju Rudnici jutros obaveštava  vozače  da pokušaju prelazak na alternativne prelaze. 

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj. 

Noć je protekla mirno, manje su tenzije. 

Izveštaj Dušana Jemuovića

Na Merdaru za srpsku ličnu kartu potreban novi obrazac

Na administrativnom prelazu Merdare, tri sata posle ponoći, svi koji ulaze na Kosovo i Metohiju sa srpskim ličnim kartama, dobijaju dokument za ulazak, odnosno izlazak sa teritorije Kosmeta.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

Borelj: Pozdravljam odluku Prištine, očekujem da blokade budu uklonjene

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mera na 1. septembar.

"Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU", napisao je Borelj na Tviteru.

Lajčak pozdravio odluku Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku prištine o odlaganju primene najavljenih mera.

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borelja za odlaganje za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci", naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.

Vlada u Prištini na mesec dana odložila primenu mera

Vlada u Prištini odložila je primenu mera na mesec dana, prenose prištinski mediji.

Kako je saopšteno iz prištinske vlade, ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko sutra budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima. 

Kako se navodi, vlada Aljbina Kurtija učinila je to na zahtev vlade SAD.

Vučić: Verujem da će doći do deeskalacije situacije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras posle sastanka u Generalštabu da se nada da ćemo imati dobrih vesti. On je zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije razgovarao sa komandantom KFOR-a.

"Nadam se da ćemo imati dobrih vesti i da će ovo do sutra biti deeskalirano, i da ćemo moći da dođemo u narednom periodu do rešenja", rekao je Vučić u izjavi za TV Pink.

On je ukazao da sve što su radili i govorili pokazalo je koliko je dugo pripremana akcija napada na Srbiju.

"Od regionalnih do drugih bezbednosnih sluzbi do medija tih zemlja koje su unapred optužile Srbiju kako je jasno da cemo po ruskom nalogu da izvrsimo invazija na toboz suverenu zemlju iako je to po međuanrodnim aktima naša zemlja", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je rekao i da će komandant KFOR-a oko ponoći razgovarati i sa predstavnicima kosovskih Srba u Kosovskoj Mitrovici.

"Predstoji nam najteža politička borba u narednim nedeljama i mesecima i zahvaljujem svima na uzdržanosti, pre svega Srbima na KiM koji čuvaju naše ime i prezime", rekao je Vučić.

On je zahvalio i onima koji su podržali Srbiju i iznosili korektne stavove od Karla Bilta do nekih drugih za koje to nikada ne bi očekivao, do Borelja, predstavnicima američke ambasade, a posebno se zahvalio i predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su reagovali na korektan način.

"Radimo na smirivanju, svega kako i koliko možemo. To je za nas najvažnije, a kako sam rekao i danas, kako god teško bilo predaje neće biti i pobediće Srbija", poručio je Vučić.

Izjava Aleksandra Vučića

Šefica Unmika poziva na smirivanje i izbegavnje eskalacije

Šefica Unmika Karolin Zijade izrazila je  zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i pozvala sve na smirivanje i izbegavanje dalje eskalacije.

"Specijalna predstavnica generalnog sekrata prati sa zabrinutošću razvoj sitaucije na severu Kosova. Poziva na mir, obnovu slobode kretanja i izbegavanje dalje eskalacije", navedeno je na Tviteru Unmika.

"Pozivam sve da reše ta pitanja u dobroj veri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti za sve", poručila je Zijade.

Opširnije Kraće

Ambasador SAD u Prištini zatražio da se primena mera odloži

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom.

"Jedan od razloga što sam ovde i što sam se sastao sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem je da im kažem da treba da odlože za 30 dana sprovođenje odluke o reciprocitetu, jer postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom", rekao je Hovenijer, prenela je RTK.

Dodao je da će sačekati odluku prištinske vlade u vezi sa ovim zahtevom, kao i da nije tražio preispitivanje već samo odlaganje odluke radi pojašnjavanja.

Opširnije Kraće

Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

Kfor je saopštio da je bezbednosna situacija na severu KiM napeta, pomno je prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

"Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Opširnije Kraće

Situacija na Jarinju mirna

Situacija na Jarinju je mirna, javlja reporter RTS-a. Administrativni prelaz je, kao i Brnjak, i dalje blokiran.

U severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su se čule sirene.

Izveštaj Dušana Jemuovića (23.00)

Elek: Bez povređenih od početka blokada

Tokom protesta i blokada nije bilo povređenih osoba, rekao je za Kosovo onlajn direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek.

"Do ovog trenutka nemamo nijednu povređenu osobu koja se javila našoj ustanovi od početka protesta", izjavio je Elek.

U Rudaru je i dalje prisutan veliki broj ljudi, a ima i onih koji još uvek pristižu, a situacija je slična i u Zupču.

Kosovska policija je javila da se pucalo u pravcu policije, ali da niko nije povređen.

Prelaz Merdare nije blokiran, kolona duga nekoliko kilometara

Administrativni prelaz Merdare funkcioniše i nije blokiran, ali je kolona vozila duga nekoliko kilometara, jer se mnogi građani sa Kosova i Metohije vraćaju sa godišnjih odmora, javlja reporter RTS-a.
Kolona na Merdaru (Video: RTS/ Dejan Tasić)

Brnabić: Sve što vidimo danas, rezultat Kurtijevih unilateralnih poteza

Premijerka Ana Brnabić kaže da sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza.

"Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma. Predsednik Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Aljbin Kurti je sramota današnjeg Balkana", navodi premijerka Brnabić.

Premijerka Srbije  ističe da je Kurti čovek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije.

"Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke - ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji KiM, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma", navela je premijerka Brnabić.

Opširnije Kraće

Petković: Jedini krivac za trenutnu situaciju je Aljbin Kurti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je, nakon što je Aljbin Kurti optužio njega i predsednika Aleksandra Vučića za trenutnu situaciju, da jedini krivac Aljbin Kurti.

Kaže da Kurti "neuračunljivim potezima" izaziva novu krizu na prostoru KiM, i da je dobro svestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posledice po mir i stabilnost.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana poziva na mir i stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja. Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština", istakao je Petković.

Zato, kaže direktor Kancelarije za KiM, kada Kurti traži krivca za današnju situaciju, treba da se pogleda u ogledalo jer će tamo videti jedinog odgovornog za nove tenzije na terenu.

"Gomilanje jedinica Rosu i specijalca pod punom opremom, kao i otvorene pretnje Srbima nisu nikakvi potezi mira, već direktno dolivanje ulja na vatru i to je ono što Kurti želi", kaže Petković.

Saopštenje je usledilo nakon izjave Kurtija da su, kako je rekao, nelegalne srpske strukture na severu počele da blokiraju puteve i pucaju iz oružja i da su za to krivi predsednik Vučić i Petar Petković.

Opširnije Kraće

Specijalci se grupišu u bazi "Belvedere"

Specijalne snage kosovske policije grupišu se u bazi "Belvedere" u južnom delu Kosovske Mitrovice, saznaje RTS.

Moskva poziva Prištinu da prestane sa provokacijama

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Prištinu da prestane sa provokacijama i poručilo da odluka o početku primene odluke o zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedan korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova i Metohije.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da odluka ima za cilj i da se "istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa Aljbinom Kurtijem", prenosi Sputnjik.

"Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni kada je reč o direktnom napadu na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji Zapad želi dodatno da neutrališe albanskim rukama", istakli su iz ruskog ministarstva.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji, kako kažu, stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije EU. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Srbiji u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Opširnije Kraće

Sirene se i dalje čuju u Kosovskoj Mitrovici, malo ljudi na ulicama

Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici ne prestaju da se čuju, a na ulicama ima malo ljudi, javlja portal Kosovo onlajn.

Na glavnom mostu preko Ibra nema nikoga osim nekoliko policijskih vozila.

Tokom popodneva pojavila se informacija da su Albanci iz južnog dela krenuli da se okupljaju, ali u ovom trenutku nema većih grupa sa južne strane mosta.

Kosovska policija zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje

Kosovska policija saopštila je da je zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje za putnički saobraćaj i vozila.

U saopštenju policije se navodi da su prelazi zatvoreni zbog blokade. Građani se obaveštavaju da za promet koriste druge prelaze.

Izveštaj Andrije Igića (21.10)

Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju

Ministarstvo odbrane saopštilo je, povodom navoda na društvenim mrežama i pojedinim sajtovima, da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju.

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", piše u saopštenju.

Protesti na magistralnim putevima, blokiran saobraćaj

Srbi sa severa Kosova i Metohije protestuju na magistralnim putevima – u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leške prema Jarinju i mestu Zupče kod Zubinog potoka. Saobraćaj je blokiran na tim mestima.

"Nema predaje", glavna je poruka Srba, nezadovoljnih najavom prištinski vlasti da sutra počne primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

Nedaleko od Jarinja je raspoređeno desetak specijalaca sa dugim cevima, koji nadgledaju situaciju.

Izveštaj Andrije Igića

Građani blokirali Jarinje i Brnjak, raspoređeni specijalci

Građani su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gde su raspoređeni kosovski specijalci.

Kosovska policija ne dozvoljava prelaz na Jarinju ni pešacima, ni vozilima, a vraća one koji su već prešli. 

Policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka tim administrativnim prelazima.

Sirene u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici čuju se sirene za uzbunu, a građani su izašli na ulice.

Nekoliko desetina ljudi blokiralo je magistralni put Priština-Raška, u mestu Rudare kod Zvečana.

Tu su bili i pripadnici kosovske specijalne policije, koji su počeli da odlaze prema okolnim selima, kada je počelo okupljanje građana.

Barikada je postavljena na putu Zubin Potok-Ribariće.

Istovremeno, u Kosovskoj Mitrovici čuju se sirene, a narod je izašao na ulice.

Priština je najavila da sutra počinje primene odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.