Читај ми!

Selaković: Srbija se zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je u razgovoru s poljskim kolegom i predsedavajućim OEBS-a Zbignjevom Rauom, da je Srbija opredeljena da dalje jača tradicionalno prijateljske odnose sa Poljskom, kao i da se zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a. Rau je naglasio da je Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje.

Nikola Selaković je u razgovoru sa Zbignjevom Rauom ponovio stav Srbije da je OEBS jedan od najznačajnijih bezbednosnih aranžmana, naročito imajući u vidu trenutne geopolitičke prilike.

U tom smislu, naveo je i da je OEBS jedini format u kojem se odvija dijalog o gorućim pitanjima iz oblasti evropske bezbednosti.

"Naglasio sam da se Srbija zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a, posebno sam istakao značaj koji pridajemo misijama OEBS-a na terenu", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije ukazao je na specifičnost što na teritoriji Srbiji deluju dve misije, jedna sa sedištem u Beogradu, druga u Prištini.

"Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova podržavaju rad misije na KiM, kao najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva u Prištini, čiji se rad bazira na rezoluciji SB UN 1244", rekao je ministar.

Naglasio je da je neophodno da misija na KiM sačuva svoj statusno neutralni pristup.

Selaković je poručio da veliki značaj pridajemo aktivnostima misije OEBS-a na KiM, naročito onim usmerenim na prava nealbanskih zajednica, interno raseljenih lica i pitanju povratnika.

Naveo je podatak da je u odnosu na sva postkonfliktna područja u svetu KiM područje sa najmanjim procentom povratnika, od oko tri odsto.

"Cilj - ekonomska saradnja s Poljskom preko dve milijarde evra"

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Poljske, Selaković je izneo da je sa ministrom Rauom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, naglasivši da je ona prošle godine iznosila milijardu i 693 miliona evra, a da nam je cilj da bude preko dve milijarde.

U tom cilju, predložio je Rauu, da do kraja bude održan poslovni forum, koji bi dodatno doprineo jačanju ekonomskih odnosa.

"Takođe, zahvalio sam ministru Rau, kao jednom od ministara spoljnih poslova članica Višegradske grupe, koji je u samom početku podržao inicijativu Otvoreni Balkan", naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je da je na sastanku još jednom ponovio naš stav po pitanju rata u Ukrajini, našu podršku osnovnim principima međunarodnog javnog prava - nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN-a, a time i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Naveo je i da je razgovarano o pozicijama Srbije u međunarodnim organizacijama, ali i stavovima koji podrazumevaju neuvođenju sankcija Rusiji.

Ponovio je i da se Srbija u takvim odlukama vodi isključivo zaštitom svojih vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Rau: Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje

Zbignjev Rau je u izjavi novinarima naveo da OEBS ceni napore Srbije da sačuva stabilnost i bezbednost i da nastavi jačanje svojih demokratskih institucija, naglasivši da je Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje.

"Veoma mi je drago što delimo razumevanje po pitanju poštovanja osnovnih vrednosti: demokratizacije, bezbednosne saradnje, slobode medija i vladavine prava, kao i unapređenja ljudskih prava. Misija OEBS-a u Srbiji je spremna da nastavi pomoć organima Srbije na svim poljima", istakao je Rau.

Sastao se i s predstavnicima civilnog društva, koje je, kako je rekao, uz medije i akademsku zajednicu, ključno za funkcionisanje svake demokratije.

Govoreći u kapacitetu šefa poljske diplomatije, Rau je izrazio zadovoljstvo zbog povećane dinamike u bilateralnim odnosima sa Srbijom, i najavio za ovu godinu otvaranje poljskog instituta za kulturu i poljske trgovinske kancelarije u Beogradu.

Zaključio je da Poljska nastavlja da podržava proces evrointegracija Srbije i ostaje snažno posvećena partnerstvu dve države.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи