Čitaj mi!

Izveštaj EP o Kosovu i Metohiji – poziv na normalizaciju odnosa i primenu postignutih sporazuma

Evropski parlament usvojio je izveštaj o Kosovu i Metohiji i ponovio važnost "konstruktivnog angažovanja" Beograda i Prištine na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, i podsetio na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i formiranje ZSO.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj evroposlanice Viole fon Kramon o Kosovu i Metohiji, sa 469 glasova za, 96 glasova protiv i 72 uzdržana.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament je ponovio važnost "konstruktivnog angažovanja" obe strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, i podsetio na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i formiranje ZSO. 

Usvojenim izveštajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje "Rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu", ponavlja se poziv EU da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane KiM.

Ponovo se izražava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU još nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope, prima k znanju nameru Prištine da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali i upozorava da "ne postoji brza procedura" i da je normalizacija odnosa sa Beogradom neophodna za napredak u evrointegracijama.

Evroparlamentarci izražvaju žaljenje zbog odluke Prištine da onemogući glasanje na teritoriji KiM na izborima održanim 3. aprila.

Priština je pohvaljena od strane Evropskog parlamenta zbog usklađivanja sa pozicijama EU i sankcijama protiv Rusije.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas i rezoluciju kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali i zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.