Čitaj mi!

Vučić: Imaćemo veliki napredak u budućnosti; Abazović: Više ste nego dobrodošli u Crnu Goru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, koji je u poseti Beogradu. Čini mi se da smo neka velika politička pitanja, koja su nas nekada razdvajala, a o kojima smo danas govorili, uspeli na konkretan način i da razrešimo, rekao je Vučić. Više ste nego dobrodošli u svoju bratsku Crnu Goru, poručio je Abazović posle susreta sa predsednikom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem imao dobre i korisne razgovore o različitim pitanjima i izrazio uverenje da će Srbija i Crna Gora "izgraditi veliki napredak u budućim međusobnim odnosima".

Aleksandar Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" objavio fotografije sastanka sa Dritanom Abazovićem.

"Poželeo sam dobrodošlicu premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću. Tokom radnog ručka smo razmenili mišljenja o aktuelnim temama i saglasili se da ćemo nastaviti da gradimo bolje odnose", objavio je Vučić uz fotografiju. 

"Govorili smo o našim političkim i bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradanji, investicijama, ulaganjima. Govorili smo o poljoprivredi, snabdevanju hranom, energetskim bilansima i kako da jedni drugima pomognemo na jesen i predstojeće zime", rekao je Vučić.

Istakao je da su razgovarali i o važnim političkim pitanjima.

"Čini mi se da smo neka velika politička pitanja, koja su nas nekada razdvajala, a o kojima smo danas govorili, uspeli na konkretan način da razrešimo", rekao je Vučić.

Zahvalio je Abazoviću na poseti i ocenio da je ovo početak uspešne saradnje kroz dobro upoznavanje ministara obe vlade i da time može da dođe do još bolje i konkretnije saradnje u budućnosti.

"Verujem da ćemo izgraditi veliki napredak u odnosima", poručio je Vučić. 

Abazović pozvao Vučića da poseti Crnu Goru

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti tu zemlju, kao i građane Srbije da letuju u Crnoj Gori.

"Više ste nego dobrodošli u svoju bratsku Crnu Goru", poručio je Abazović posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvalio je Vučiću na, kako je rekao, toploj dobrodošlici i konstruktivnom sastanku, na kome je najviše reči bilo o reginalnoj saradnji.

"Verujem da to otvara velike horizonte buduće saradnje dve zemlje, a naročito kada je u pitanju infrastruktura i nadolazeća kriza. Mislim da smo neka pitanja već zaokružili jutros na sastanku i potvrdili sa predsednikom", rekao je Abazović.

Kaže da je na njegov upit predsednik Vučić uspeo da reši još jedno važno pitanje značajno za građane Crne Gore, a naročito za poslanike u crnogorskoj skupštini.

Vučić je, preneo je Abazović, zamolio ministra unutrašnjih poslova da se izmeni dosadašnja praksa, koja je postojala zbog različitih stvari i da će od 1. jula svi građani Crne Gore, među kojima su i političari, poslanici, predstavnici vlade moći, kako to i dolikuje, da ulaze u Srbiju bez ikakvih restrikcija.

Abazović je istakao da je i to pitanje rešeno u dobrom duhu, kao i da i ostala pitanja mogu da se realizuju.

"Kada je reč o regionalnoj saradnji, verujem da ćemo od jeseni imati i konkretne vidove saradnje dve države. U svakom slučaju nastavljaju se lepe i pozitivne vibracije tokom posete Srbiji i verujem da u ovom dobrom duhu ne postoji pitanje koje ne možemo rešiti. Za neka je potrebno vreme", rekao je Abazović.

Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i istakao da se nastavlja intenzivna saradnja dve države. 

Abazović se prethodno sastao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Brnabićeva i Abazović su poručili da žele da podignu odnose Srbije i Crne Gore na viši nivo.

Abazović je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji otkako je stupio na funkciju predsednika Vlade Crne Gore, a u Beogradu će boraviti dva dana.