Čitaj mi!

Petković: Priština zabranila ulazak na KiM Ružiću, Kisićevoj, Udovičiću, Jovanoviću

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Priština opet jednostranim potezom zabranila ulazak na prostor KiM ministrima Branku Ružiću, Dariji Kisić i Vanji Udovičiću, kao i direktoru vladine Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailu Jovanoviću.

Petar Petković je novinarima u Severnoj Mitrovici rekao da je zabrana ulaska na KiM ministrima srpske vlade koji su hteli da sa svojim narodom budu zajedno i proslave Vidovdan kršenje sporazuma o slobodi kretanja i apsolutno nedopustivo ako se nastoji da se ide u pravcu normalizacije odnosa.

Petković je rekao da se nada da će Miroslav Lajčak tokom današnje i sutrašnje posete Prištini da istakne ovo pitanje pred prištinske zvaničnike.

"Nedopustivo je da podnesete zahtev na pravi način, onako kako to predviđa sporazum, pošaljete najavu, a onda bez ikakvog obrazloženja da se ministrima zabrani ulazak na prostor KiM", rekao je Petković.

Prethodno je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, iako je, kako tvrdi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.

Branko Ružić je na Kosovu i Metohiji trebalo da prisustvuje Danu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji se tradicionalno organizuje na Vidovdan, 28. juna svake godine.

"Odluka da resorni ministar ne prisustvuje svečanoj sednici povodom dana jednog od naših najznačajnijih univerziteta još jedan je u nizu dokaza koji potvrđuju osion odnos privremenih vlasti u Prištini i njihovu nespremnost na bilo kakav kompromis i poštovanje bilo kakvog dogovora", navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar Ružić ističe da svečanost, u slavu obrazovanja i znanja, ni na koji način ne ugrožava privremene prištinske vlasti, ali, kako kaže, izgleda da, ipak, "tradiciju i snagu našeg obrazovanja doživljavaju kao pretnju".

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović saopštio je da mu je danas bio zabranjen prelazak administrativnog prelaza Jarinje uprkos unapred odobrenom ulasku i svim ispoštovanim procedurama, a poseta je planirana zbog otvaranja dva IT centra.