Читај ми!

Novi gradski čelnici izabrani – koje su nadležnosti i kako će resori biti podeljeni

Imena članova novog gradske vlade su obelodanjena, ali još nije poznato ko će se kojim resorom baviti. O tome će odlučiti gradonačelnik. Mediji još spekulišu o tome ko će ostati na čelu gradskih sekretarijata, a za sada je jedino izvesno da im svima mandati uskoro ističu.

Slobodan Šolevoć je član Gradskog veća deceniju i po. Sve to vreme nije menjao resor, pa će najverovatnije nastaviti da se tim poslom bavi i tokom narednog mandata.

"Sve vreme bio sam zamenik komandanta štaba za vanredne situacije. U jednom trenutku bio sam i komandant štaba civilne zaštite, jednu godinu načelnik komunalne policije, a pre toga predsednik komisije za formiranje komunalne policije, to je moj resor", kaže Slobodan Šolević, član gradskog veća.

Dodaje da je resor zahtevao veliku organizaciju, kao i sadejstvo i organizovan odgovor svih gradskih činioca.

Koje su nadležnosti Gradskog veća

Najvažnije funkcije Gradskog veća su da predlaže Statut i budžet, donosi odluku o privremenom finansiranju ako Skupština ne usvoji budžet, drugostepeni je organ u rešavanju upravnih sporova, kontroliše rad gradske uprave, donosi planove za sve korisnike budžeta, postavlja načelnike gradske uprave.

Gradsko veće je, u stvari, vlada prestonice.

"Uglavnom gradonačelnik u dogovoru, sa afinitetima, stručnim potencijalom, sklonostima gradskih većnika određuje i oblast i resor rada, pa tako kolege budu zadužene za socijalna pitanja, obrazovanje, sport, privredu, poljoprivredu", objašnjava Šolević.

Dodaje i da se Gradsko veće sastaje jednom nedeljno, kao i da su do sada sednice održavane četvrtkom.

Ko su novi članovi 

U novom Gradskom veću koje je tim preko kojeg gradonačelnik sprovodi izvršnu vlast od ukupno 15 članova, samo su četiri iz prethodnog saziva.

Veće čine po funkciji gradonačelnik, koji je i predsednik Gradskog veća, i njegov zamenik, kao i još 13 članova.

"Pitanje snabdevanja energentima, grejanja, javnog prevoza i komunalnih usluga, biće najvažnija pitanja na koja ćemo morati da imamo pravi odgovor. Sve gradske službe moraće da rade više i bolje, nego ikada dosad. Siguran sam da će biti na visini zadatka i da ćemo biti svi zajedno biti u stanju da odgovorimo svim izazovima koji su ispred nas", poručuje gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Najveći broj članova novog Gradskog veća ima iskustvo rada u gradskoj ili opštinskim uprava, a dva član dolaze sa mesta pomoćnika ministra.

U Veću je i jedan profesor Mašinskog fakulteta i po dva inženjera i menadžera.

Sekretarima ističe mandat

Kada je reč o sekretarijatima, ima ih 26. Većini sekretara mandat ističe u julu.

U javnosti se spekuliše da će sekretarijate za legalizaciju, inspekcijske poslove i kulturu voditi novi ljudi, dok će sekretarijat za investicije, socijalne zaštite, sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, nastaviti da vode oni koji su tu funkciju obavljali i do sada.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво