Читај ми!

Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Iraka, Somalije i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Iraka, Somalije i Italije.

Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Irak Muhameda Hakima Abida Alija el Rubajija.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će ambasador El Rubaji uspešno obavljati tu odgovornu diplomatsku dužnost i nastaviti da doprinosi razvoju odnosa Srbije i Iraka, saopštilo je Predsedništvo.

Takođe, predsednik Vučić je zahvalio iračkom ambasadoru na podršci koju njegova zemlja pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, čime pokazuje privrženost međunarodnom pravu, što je i principijelno opredeljenje naše države, kada je reč o zemljama članicama UN.

Ambasador Al Rubaji je preneo pozdrave predsednika Bahrama Salihija, od koga je, kako je rekao, dobio zadatak da ojača iračko-srpske odnose u svim oblastima, posebno poljoprivredi i obrazovanju.

Vučić je primio i akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Somalije Muhameda Abdulahija.

Podsetivši na bogatu istoriju diplomatskih odnosa Srbije i Somalije, Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja ambasade te zemlje u Beogradu, kao i očekivanje da će novi ambasador doprineti intenziviranju i unapređenju ekonomske i svake druge bilateralne saradnje. Ovom prilikom je rečeno da će biti povećan broj stipendija za somalske studente, koji bi da se školuju u Srbiji.

Vučić je izrazio zahvalnost Somaliji na pokazanoj privrženosti međunarodnom pravu, kada je reč o Kosovu i Metohiji, a ambasador Abdulahi je, prenevši pozdrave predsednika Hasana šeika Mohamuda, rekao da veoma cene angažovanje pripadnika Vojske Srbije u misijama EU, koje pomažu održavanju bezbednosti u Somaliji.

Predsednik Vučić primio je i akreditivna pisma ambasadora Republike Italije Luke Gorija, koji mu je tom prilikom preneo pozdrave predsednika Serđa Matarele.

Vučić je italijanskom ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno stabilnih prijateljskih odnosa dve zemlje i kontinuirane podrške koju Italija daje evropskom putu Srbije.

Takođe, predsednik Vučić je naveo da očekuje da će se tokom mandata ambasadora Gorija nastaviti odlična ekonomska saradnja sa Italijom, kao jednim od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

Ambasador Gori je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Italija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i to kroz ekspertsku pomoć u reformama u ključnim oblastima, te da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od koristi za obe zemlje, posebno u oblasti privrede i kulture. On je izrazio zadovoljstvo što već ove nedelje u posetu Srbiji dolazi šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo.

Ambasador Gori je, takođe, istakao privrženosti Italije miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenevši da zvanični Rim veoma ceni doprinos predsednika Vučića regionalnoj stabilnosti i saradnji.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво