Читај ми!

Vučić: Otvoreni Balkan pripada balkanskim narodima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Otvoreni Balkan pripada balkanskih narodima i da u pripremi te ideje niko drugi nije učestvovao nego Zoran Zaev, Edi Rama i on. Premijer Albanije Edi Rama ocenio pred novinarima u Ohridu da će biti potrebna još tešnja povezanost članica inicijative, dodavši da će cene žitarica i struje još rasti. Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ističe da je dogovoreno uspotavljanje zajedničkog sistema naplate putarine. Predstavnici zemalja posmatrača, Crne Gore i BiH pozitivno se izjasnili o Inicijativi.

Aleksandar Vučić je na završnoj konferenciji za novinare samita Otvoreni Balkan u Ohridu, rekao da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nije bio "kum" OB-a.

"Bili smo prisutni samo Edi (Rama), Zoran (Zaev, bivši makedonski premijer) i ja kada smo doneli odluku o osnivanju OB, ne stidim se politike koju vodi Srbija i ponosan sam na nju i ne stidim se tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom. Niko osim nas nije učestvovao u pripremi OB", istakao je Vučić.

Ukazuje da je to ideja ljudi koji hoće da sarađuju, a ne da traže mane drugome, koji hoće budućnost u zajedništvu i ne traže drugome "dlaku u jajetu".

"Želimo da poljoprivrednici budu zadovoljniji, jer mogu više da izvezu, da imamo više turista, da i jedni i drugi živimo bolje, a ne da razmišljamo kako ćemo da napakostimo jedni drugima, već šta možemo dobro da uradimo", istakao je Vučić.

Rama: Zemlje članice Otvorenog Balkana formiraće kriznu grupu

Edi Rama je naglasio da dolazi vreme kada će zrno žita biti teško kao cela vreća žita i jedan kilovat struje kao jedan megavat, zbog čega je potrebna još veća saradnja u regionu u okviru te inicijative.

"Otvoreni je za sve građane i sve više će pripadati svima", dodao je Rama.

Rekao je da će tri zemlje formirati jednu radnu grupu za krizu koja će dati konkretna rešenja, jer će kriza biti još dublja u celom svetu.

Prema njegovim rečima, jedna radna grupa odmah će početi sa radom i već će u julu biti organizovan susret kako bi se sagledali predlozi radne grupe.

Najavio je da će zatim u septembru u Beogradu biti organizovan prvi zajednički sajam hrane, vina i turizma, na koji će biti pozvani biznismeni iz svih država.

Rama je dodao da će biti organizovan i skup o bezbednosti hrane, kao i da će na narednom samitu u Albaniji u fokusu biti energetska bezbednost za članice OB-a.

Želimo da napravimo najbolji mogući dijalog, želim da nas bude šest u Otvorenom Balkanu, poručio je Rama.

"Svako ko se suprostavi ovoj inicijativi osuđen je na neuspeh, a ko se suzdržava gubi dragoceno vreme", naglasio je Rama.

Kočevski: Sistem zajedničke naplate putarine

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da je dogovorena saradnja tri zemlje kroz povezivanje sistema za elektronsku naplatu putarine.

To znači da će građani Srbije sa tagovima za putarinu moći da prođu rampe bez stajanja i u Severnoj Makedoniji, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za medije lidera Otvorenog Balkana.

"Tako ćemo smanjiti gužve na naplatnim rampama i olakšati građanima", istakao je Kovačevski.

Naveo je da je ovaj samit u Ohridu bio veoma produktivan i doneo nove ideje za saradnju.

Kovačevski je zahvalio privrednim komorama i međunarodnoj zajednici na podršci.

"Imamo i direktnu i jaku podršku od SAD i EU", istakao je Kovačevski.

Poručio je da region moraju da se učini evropskim i da zemlje moraju postati članice EU.

"Zato otvaramo nova poglavlja o saradnji, građani će uskoro osetiti koristi ovih sporazuma u oblasti turizma, kulture, poreskih sllužbi i priznavanje diploma", naveo je Kovačevski.

"Ako se rauzmemo, ne znam zašto ne bismo uspeli. Neka Zapadni Balkan postane Otvoreni Balkan", poručio je Kovačevski.

Abazović: Ova inicijativa novo lice Zapadnog Balkana

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je Samitu Otvoreni Balkan u Ohridu prisustvovao kao posmatrač, poručio je da je do sada učestvovao na raznim skupovima, ali da je ovaj "definitivno novo lice" Zapadnog Balkana i apelovao da na sledećem ovakvo okupljanju bude šest, a ne pet lidera.

"Sve teme koje su tretirane isključivo se odnose na životni standard građana, bilo da se radi oo slobodnom prometu, poljoprivredi, energetici, turizmu, aktivnoj krizi ili velikim infrastrukturnim projektima... Ovo je definitivno jedan novi pristup i predstavlja zaokret u odnosu na ono što su do sada bile teme", rekao je Abazović na završnoj konferenciji za novinare posle Samita.

Apelovao da na narednom skupu Otvorenog Balkana bude pristuno šest, a ne pet lidera, jer, ističe, cilj jeste da ova inicijativa ima više i više učesnika i lidera iz različitih oblasti koji rade ono što građani od nas očekuju.

"A građani od nas očejuje da budemo svi zajedno, ova slika šalje posebnu poruku da diskutujemo na demokratski i pristojan način i voleo bih da ovaj isti sastav pojačan sa šestom državom vidimo i u Crnoj Gori", rekao je Abazović.

Crna Gora je, ističe, zainteresovana za saradnju, naša ruka je pružana i nadam se da ćemo se u ovakvim prilimam i ovakvim temama uvek obraćati građanima.

Abazović je pozvao sve da ovog leta dođu u Crnu Goru i poručio da je Severna Makedonija u potpunosti opravdala svoju ulogu države koja je uvek otvorena za sve ljude dobre volje i lidere koji žele da sarađuju.

"Pozivam vas da tokom leta posetite Crnu Goru, a mi ćemo da nastavimo da baštinimo ovu ideju u interesu naših građana", poručio je Abazović.

Tegeltija: Odluka o Otvorenom Balkanu unutrašnje političko pitanje BiH

Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je  da je odluka o ''Otvorenom Balkanu'' unutrašnje političko pitanje BiH i da nema veze sa ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije.

Tegeltija je u Ohridu, gde je u svojstvu posmatrača učestvovao na samitu Otvoreni Balkan, rekao da sledi donošenje političke odluke o pristupanju BiH toj inicijativi i dodao je teško govoriti o razlozima zašto ta odluka još nije doneta.

''Niko od onih koji treba da donesu tu odluku nije izašao i rekao zašto je protiv Otvorenog Balkana, da li zbog straha da je to zamena za evropske integracije, da li zbog nekoga ko je predložio tu inicijativu'', rekao je Tegeltija na pres-konferenciji na pitanje novinara šta je uticalo da se predomisli i da se založi za pristupanje BiH Otvorenom Balkanu.

Tegeltija je rekao da je bilo pokušaja da se o toj odluci razmatra na današnjoj sednici Predsedništva BiH, ali da nije bilo spremnosti da se o tome razgovara i da ta tačka nije uvrštena u dnevni red sednice.

Izrazio je uverenje da će poslovna zajednica i javnost u BiH izvršiti ''adekvatan pritisak'' na donosioce političkih odluka kako bi, kaže, BiH pristupila Otvorenom Balkanu.

Dodao je da će upotrebiti svu energiju da ubedi protivnike te inicijative da ona donosi dobro i poslovnoj zajednici i građanima u BiH.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво