Читај ми!

Drugi dan Samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu, očekuje se potpisivanje više sporazuma

Na Ohridu se održava samit regionalne inicijative "Otvoreni Balkan". Uz osnivače Inicijative, lidere Srbije, Albanije i Severne Makedonije, sastancima prisustvuju i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Očekujem da se stvore preduslovi da ministarstva kulture prepoznaju inicijative kao važne za regionalnu saradnju, razmenu kulture i informacija i bolje poznavanje naših društava. Ovo su krovni sporazumi koji obezbeđuju dalje korake, kaže Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Danas je radni deo samita, očekuje se da će zemlje inicijative potpisati sporazume i memorandume o saradnji u turizmu, kulturi, između poreskih uprava i sporazum o međusobnom priznavanju diploma.

Danas će fokus biti na kulturi i turizmu, a očekuje se saradnja u oblasti visokoškolskih ustanova. Na taj način trebalo bi da se reši priznavanje diploma kako bi se olakšao proces nostrifikacije između tri države a takođe će se razgovarati o saradnji poreskih uprava Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije očekuje rezultate u produbljenoj turističkoj saradnji i saradnji nacionalnih institucija važnih za kulturu ali i manjih privatnih inicijativa kao što su udruženja izdavača i festivali.

"Očekujem da se stvore preduslovi da ministarstva kulture prepoznaju te inicijative kao važne za regionalnu saradnju, razmenu kulture i informacija i bolje poznavanje naših društava. Ovo su krovni sporazumi koji obezbeđuju dalje korake", kaže Đurđević.

Prema njegovim rečima inicijativa "Otvoreni Balkan" stvara preduslove da se sjedine tržišta rada i da postoji mogućnost cirkulacije radne snage.

"Mislim da će uslužna industrija kao što je turizam imati koristi samo treba dati vremena da stvar zaživi", poručuje Nenad Đurđević.

Dodaje da je potrebno da se inicijativa depolitizuje i da se vidi koje su to zaista aktivnosti - olakšavanje trovine i prometa robe.

"To su stvari koje su vrednosti i države i građani mogu da vide svoje benefite vrlo brzo. Ja bih samo na tome insistirao da probamo da depolitizujemo inicijativu i da se preko nje jača poverenje, da se neke stvari pokrenu i rešavaju između naših balkanskih država.", ističe Đurđević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, prvog dana Samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu, da ta inicijativa nije alternativa evropskim integracijama, ali da ne vidi razlog zašto zemlje regiona ne bi bliže sarađivale ako im to donosi korist. 

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије