Читај ми!

Pojedinim Avganistancima smeštenim na Kosovu i Metohiji, zabranjen ulazak u SAD

Američke vlasti neće dozvoliti svim izbeglicama iz Avganistana, smeštenim na Kosovu i Metohiji, da život nastave u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog sumnji da ima pojedinaca povezanih sa talibanima.

Više od 1.300 Avganistanaca smešteno je na Kosovu i Metohiji od avgusta 2021. godine, kada je potpisan sporazum između Prištine i Vašingtona za njihovo privremeno sklonište na 365 dana.

Avganistanci stacionirani na KiM uglavnom su bili saradnici SAD i NATO-a, tokom njihovog prisustva u Avganistanu, od 2001. do 2021. godine.

U južnoj srpskoj pokrajini bili su u američkom kampu "Bondstil" i u obližnjem kampu poznatom kao građevinski logor "Behtel-Enka". Oba kampa se nalaze u blizini Uroševca na međusobnom rastojanju manjem od dva kilometra.

Prema rečima zvaničnika Stejt departmenta do sada je blizu 600 Avganistanaca napustilo "Bondstil", a onima kojima je zabranjen ulazak u SAD, biće ponuđeno da ostanu u kampovima na Kosovu, ili će još jednom morati da prođu kroz proces verifikacije za odlazak u SAD. Postoji mogućnost i preseljenja u treću zemlju. 

Ako odluče, Vašington će im pomoći i da se vrate u Avganistan.

Prištinski mediji, pozivajući se na američke, prenose da je 24. maja objavljeno da su najmanje 22 Avganistanca još u procesu verifikacije, od kojih je za 16 navodno odbijen ulazak u Sjedinjene Države.

"Dok je većini avganistanskih izbeglica u okviru grupe dozvoljeno da uđu u Sjedinjene Američke Države kroz naš proces verifikacije, uključujući većinu Avganistanaca na Kosovu, mali je broj pojedinaca koji nisu prošli kroz proces, ceneći bezbednost američkog naroda kao najviši prioritet", rekao je medijima na albanskom neimenovani zvaničnik američkog Stejt departmenta.  

Razlog odbijanja bilo je obelodanjivanje nekih diskvalifikujućih informacija koje su pronađene o Avganistancima sklonjenim na Kosovo, a uključuju prethodne veze sa talibanima ili drugim grupama koje je Vašington identifikovao kao terorističke.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво