Читај ми!

Selaković u Džakarti: Indonezija najvažniji partner Srbije u Jugoistočnoj Aziji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Džakarti sa kolegom iz Indonezije Retno Marsudi, i istakao da je za Srbiju Indonezija najvažniji partner u Jugoistočnoj Aziji. Posle sastanka sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom, Selaković je rekao da je ovo bila prilika da se još jednom afirmiše podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Selaković je rekao u obraćanju novinarima da sporazumi koje su potpisali proteklih meseci i koje će potpisati govore o želji naše dve zemlje, ne samo da imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na vezama iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, već i da smo zemlje fokusirane na budućnost naših građana i ekonomija, i u toj budućnosti Srbija i Indonezija biće prijatelji i pouzdani partneri.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Selaković je zahvalio domaćinima, ne samo na tradicionalnom gostoprimstvu, već i na podršci koju Indonezija pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši nadu da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti.

Kada je reč o ekonomskoj Saradnji, dve zemlje prema Selakovićevim rečima imaju brojne neiskorišćene mogućnosti, a jedna od tema današnjih razgovora jeste i izvoz srpskih prehrambenih proizvoda na indonežansko tržište.

Šef srpske diplomatije potvrdio je našu želju i spremnost da unapređujemo saradnju u brojnim oblastima, kao što su poljoprivreda, kultura, obrazovanje, sport i odbrana.

Selaković je indonežansku koleginicu pozvao u zvaničnu posetu Srbiji kako bi razgovori o svestranom jačanju odnosa bili nastavljeni.

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi rekla je da je Srbija važan partner Srbije u Evropi, što je potvrđeno i danas potpisanim sporazumom o političkim konsultacijama.

Predmet današnjeg razgovora su, prema njenim rečima, bile brojne teme od zajedničkog interesa i identifikovane su oblasti u kojima je u predstojećem periodu moguće značajno unaprediti saradnju, kao što je trgovina prehrambenim proizvodima.

Kako je istakla, konstatovano je i da u Srbiji postoji potreba za angažovanjem većeg broja radnika iz Indonezije, u oblastima kao što je građevina.

Indonezija, kako je dodala, ima želju da nastavi da investira u Srbiji i zajednički je ocenjeno da je potrebno podstaći veze privrednika.

Šefica indonežanske diplomatije zaključila je da je jedna od tema razgovora bila i situacija u svetu, i ponovila privrženost njene zemlje mirnom rešavanju konflikta i poštovanju principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Ministar Selaković sastao se u Džakarti i sa predsednikom Republike Indonezije Đokom Vidodom.

Ministar Selaković je nakon sastanka izjavio da je prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije posle više od decenije bila prilika da se još jednom afirmiše podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Đoko Vidodo je u razgovoru uputio i najsrdačnije čestitke predsedniku Aleksandru Vučiću povodom novog izbora na funkciju predsednika Srbije.

"Bilo je reči i o konkretnim pitanjima produbljivanja saradnje, naročito kada je reč o ekonomskoj saradnji, trgovini poljoprivrednim proizvodima, za šta postoji veliko interesovanje sa strane naših prijatelja u Indoneziji, ali iskorišćena je prilika da se razgovara i o političkoj saradnji koja datira još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja", kazao je Selaković.

Osvrćući se na razgovor sa ministarkom spoljnih poslova Retno Marsudi, Selaković je naveo da je bilo reči o saradnji dva ministarstva ali i saradnji Srbije sa ASEAN-om, kao veoma uspešnim modelom političko-ekonomske saradnje u Jugoistočnoj Aziji.

Ministar Selaković susreo se i sa predstavnicima koncern "Indofud", koja se bavi proizvodnjom i trgovinom prehrambenim proizvodima, kao i sa predstavnicima kompanije "Berdikari".

„Sa njihove strane postoji veliko interesovanje za uvoz srpskih žitarica ali smo razgovarali i o mogućnosti plasmana na indonežansko tržište naših jabuka. Govorili smo o konkretnim poslovima i uveren sam da će narednih dana doći do direktne komunikacije ministara poljoprivrede i da će nakon toga uslediti potpisivanje konkretnih akata", naveo je Selaković.

Ministar Selaković će se sutra, tokom drugog dana zvanične posete Indoneziji, sastati i sa generalnim sekretarom ASEAN-a Lim Džok Hojom.

 

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се