Čitaj mi!

Vučić: EU najveći investitor; Mišel: Moramo da zasučemo rukave i ubrzamo evrointegracije Srbije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se javnosti nakon sastanka u Predsedništvu. Vučić je napomenuo da je cilj Srbije punopravno članstvo u EU. Mišel je naveo da proces evrointegracija Srbije mora da se ubrza.

Obraćanje Aleksandra Vučića i Šarla Mišela

Mišel i Vučić o evropskoj političkoj zajednici

Na pitanje novinara da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao da ima dve poruke.

"Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan – to bi bio prioritet – da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili ukoštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo", naglasio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je naveo da usled konflikta u Ukrajini "nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima".

"Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to njima pomoći", rekao je Šarl Mišel i dodao da je potrebno pronaći snažniju zajedničku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

Vučić je, govoreći o evropskoj geopolitičkoj zajednici, rekao da je danas konkretnije razgovarao sa Mišelom, ali i da je ranije o tome bilo reči i sa Makronom.

"Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo".

Dodao je da veruje da će se, posle razgovora sa Vladom, Srbija tome sa zadovoljstvom prikloniti.

"Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija", rekao je Vučić.

Prokomentarisao je i da smo mi odavno pokazali da želimo da budemo EU, ali takođe su i oni izjavili da treba da dođe do normalizacije odnosa sa Prištinom.

Opširnije Kraće

Mišel: Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu, ulažemo u srpski narod

Šarl Mišel je naglasio da njegova poseta Srbiji šalje snažan signal bliske saradnje između Srbije i EU.

Dodao je da je danas posetio Naučno-tehnološki park Beograd i da je to primer kako EU pomaže i doprinosi evropskoj budućnosti Srbije i zajedničkim prioritetima.

"Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu, ulažemo u srpski narod, jer je vaša budućnost i naša zajednička budućnost", rekao je Mišel.

Naglasio je da su velike investicije EU u celom regionu u sektorima kao što su saobraćaj, energetika i drugi.

"Ovaj rat ima dramatičan uticaj na snabdevanje energentima širom Evrope", kazao je on i dodao da EU pomaže i izgradnju gasnog interkonektora između Srbje i Bugarske, čime pomaže gasnu diverzifikaciju Srbije.

Naveo je da je EU pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj platformi za tečni prirodni gas.

"Radujem se da razvijamo našu blisku saradnju i da vidimo i večeras kakve dodatne korake možemo da preduzmemo u bliskoj budućnosti, kako bi EU dala opipljive rezultate Srbiji", zaključio je Mišel.

Opširnije Kraće

Mišel: U junu sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana

Mišel je rekao da EU želi da potvrdi punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije EU, i naveo da će u junu biti održan sastanak 27 lidera EU sa liderima sa Zapadnog Balkana.

"Želimo da proširimo naš dijalog i produbimo našu saradnju, da promovišemo mir, stabilnost i bezbednost. Ovaj rat protiv Ukrajine je zaista uzdrmao ceo kontinent", naveo je Mišel.

Kaže da je taj rat okončao period od 20 godina mira za koji su se, kako je rekao, svi borili.

"Posle kovida moramo da oporavljamo svoje privrede i da štitimo jedni druge. Novi izazovi zahtevaju nove načine ramišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim parnerima u regionu i da već sada počnemo sa integracijom tokom pristupnih pregovora, a ne da čekamo da se završe. Imaćemo o tome razgovore u junu u Briselu", kazao je Mišel.

Opširnije Kraće

Mišel: Podržavam da se ubrza proces pristupanja

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da evropska geopolitička zajednica nije ideja iz Brisela kako bi se nešto odložilo, već da bismo zajedno odlučivali kako da sarađujemo ubuduće.

"U punoj meri podržavam da se ubrza proces pristupanja, da ga učinimo efikasnijim, ideja je da evropska geopolitička zajednica bude platforma na kojoj bi se zemlje koordinisale, u slučaju kovida na primer, u energetici, bezbednosti, snabdevanju hranom, prilika da se redovno na najvišem nivou razmenjuju gledišta", naveo je Šarl Mišel.

Opširnije Kraće

Vučić: Govorili smo o svim ključnim političkim pitanjima i globalnoj situaciji

Vučić je naveo da su diskutovali o svim ključnim političkim pitanjima i da je Mišel ukazao na to kako mora da se nastavi reforma u oblasti vladavine prava, kao i da treba da se poboljša situaciju u medijskoj sferi.

"Govorili smo o situaciji u regionu gde sam obećao predsedniku Evropskog saveta da ćemo da sačuvamo mir i stabilnost i da u potpunosti po tom pitanju mogu da računaju na Republiku Srbiju", naveo je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine i rekao da se nada da će se uz pomoću EU približavati nekom kompromisnom rešenju u budućnosti.

Govoreći o stvaranju geopolitičke zajednice na nivou evropskog kontinenta, Vučić je rekao da je ta ideja za njega veoma važna i značajna i da misli da može mnogo toga da doprinese u procesu ubrzanja ka punopravnom članstvu u EU i popravljanju pozicije svih zemalja Zapadnog Balkana na tom putu.

Dodao je da su razgovarali i o globalnoj situaciji i sa mnogim problemima sa kojima se Srbija suočava u snabdevanju energentima.

"Razgovarali smo i o globalnim pitanjima, napadu Rusije na Ukrajinu, sukobu ratnom i svemu drugom. Predsednik Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije. Ja sam predsednika Mišela upoznao sa našom situacijom, sa našim političkim stavovima i još jedanput želim da se zahvalim predsedniku Mišelu na svakoj vrsti podrške koju je lično i koju je EU pružila Srbiji", naveo je Vučić.

Opširnije Kraće

Vučić: Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU, za prva tri meseca trgovinska razmena sa EU uvećana za 33 odsto

"Razgovarali smo o evropskom putu Srbije i ja sam još jedanput istakao činjenicu da je opredeljenje Srbije da bude na evropskom putu i naš cilj jeste punopravno članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Vučić. 

Istakao je da to nije samo emocionalno, već i pitanje razuma i da će on govoriti o onome od čega svi beže i da je značajna saradnja koju Srbija ima sa EU.

"U robnoj razmeni sa EU koja je iznosila u 2021. gotovo 31 milijardu evra, razmenu roba i usluga koja je preko 37 milijardi evra. EU učestvuje u toj razmeni sa više od 60 posto u Srbiji", rekao je Vučić.

Istakao je da za prva tri meseca ove godine trgovinska razmena sa EU veća za 33 odsto nego što je bila u prethodnoj godini.

"Naša je procena da će ta trgovinska razmena u naredne tri godine da ide na preko 50 milijardi evra. To govori o značaju EU, država članica EU, fabrika koje oni grade u našoj zemlji i izvozu koji ostvarujemo, ali i o uvozu robe iz EU, a najveći nam je i izvoz i uvoz u Evropsku uniju", rekao je Vučić i napomenuo da je EU najveći investitor u Srbiji sa oko 67 odsto ukupnih investicija.

Opširnije Kraće

Vučić: Mišelova poseta Srbiji od velikog značaja za našu budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je posebno srećan što može da ugosti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela u Beogradu i da to ne govori iz samo kurtoaznih razloga, već zato što, kako je rekao, da iskreno misli i oseća da je njegova poseta našoj zemlji od velikog značaja za našu budućnost. 

"Predsedniku Mišelu sam posebno zahvalan zato što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane, makar se sa njima ne slagao i što je uvek imao ne samo dovoljno vremena i dovoljno pažnje, nego zato što je pokazivao posebnu pažnju za Zapadni Balkan i želju da brže idemo ka EU i svojim ličnim autoritetom, svojom ličnom snagom i ugledom činio sve što je bilo u njegovoj moći da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne mislim samo u geografskom, već u svakom smislu", rekao je Vučić.

Opširnije Kraće

U posetu Beogradu je stigao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Na početku posete obišao je Naučno-tehnološki park na Zvezdari sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Projekat istraživačke i startap zajednice finansira Evropska unija koja donira 41,5 miliona evra i Svetska banka koja će pozajmiti 43 miliona evra, a biće realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ugovor o zajedničkom projektu za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji potpisali su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.