Čitaj mi!

Vučić: Više od svega nam nedostaje mir; Patrijarh: Da se jezik oružja zaustavi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC. U otvorenom delu sastanka predsednik Srbije je poručio da je Srbija pod velikim pritiscima i zahvalio SPC na razumevanju i podršci. Patrijarh Porfirije pozvao je na mir i da se jezik oružja zameni dijalogom.

Obraćanje Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije: Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama

Partijarh Porfirije je zahvalio predsedniku Vučiću na odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i principijelnom stavu.

"Sve je prožeto i srcem i emocijom i ljubavlju, koja ima ambiciju da ne bude isključiva i da ne bude pristrasna. Hvala što činite sve da građani kroz ovu krizu prođu što lakše", naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da gde god da se nalaze, poštuju sve države. 

"Hoće da nas prikažu da smo produžena ruka jednima ili drugima. To nije tačno i mi nemamo potrebe da to demantujemo. Trudimo se da živimo duhom crkve i da propovedamo jevanđelje narodu. Ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe", istakao je.

Za našu crkvu je najvažnije stanje crkve u matici, a to je Srbija, napomenuo je patrijarh Porfirije i zahvalio državi na odnosu prema SPC, ali i na odnosu prema svim ostalim verskim zajednicama u Srbiji.

"Mi ne želimo da imamo bilo šta više od drugih verskih zajednica. Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama", kaže patrijarh Porfirije.

Patrijarh je osvrnuo i na odnos SPC sa MPC.

"Imali smo raskol sa crkvom u Makedoniji, ali zahvaljujući molitvama svih i dva naroda, došli smo do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo s nama i svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo, tako to doživljavamo i zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje, na svemu što je dobro i što je blagodet za sve", naglasio je patrijarh.

 

Opširnije Kraće

Patrijarh Porfirije: Da se jezik oružja zaustavi

Patrijarh Porfirije je zahvalio na pozivu predsedniku Srbije i na toplim rečima dobrodošlice.

Hvala vam na preciznom i kratko izloženom opisu stanja i globalne situacije", rekao je patrijarh.

Vremena su komplikovana i više nego teška. Ležemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, podvukao je patrijarh.

"To nije sukob između dve zemlje koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija koji nas dovodi u poziciju da imamo stav", kaže patrijarh Porfirije.

Dodaje da je stav crkve stav molitve Bogu za mir. "Najbolji mogući put da se s Bogom mirimo", poručio je patrijarh.

Zato i mi kao Sabor i crkva se trudimo da se kroz reči molitve obraćamo Bogu. Čovek ne može sam da uspostavi mir, naveo je patrijarh.

Sukoba je bilo bezbroj, mir je dolazio u neočekivanim situacijama, molimo se da mir dođe za sve ljude, u ovom trenutku na prostoru Ukrajine, rekao je patrijarh.

"Molimo se da mir što pre dođe na prostor Ukrajine i da jezik oružja zameni razgovor i dijalog, molimo da se da taj jezik koliko je moguće bude jezik ljubavi", poručio je patrijarh.

Opširnije Kraće

Vučić: Pokušaćemo da sačuvamo mir po svaku cenu

Predsednik Vučić je izjavio da od dana kada je ruski predsednik rekao na čemu zasniva upade u Ukrajinu, sve zapadne sile ubrzano rade da se reši "kosovski čvor" kako bi izbili ruskom predsedniku argument iz ruke. 

"Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcija Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nama pravi velike probleme i pritisci će biti sve veći. Nama je potrebno da čujemo i vaše stavove", kaže Vučić.

Napomenuo je da će sve odluke donositi u interesu građana Srbije, "pokušaćemo da sačuvamo mir i stabilnost po svaku cenu".

Poželeo je uspeh u radu Sinodu SPC i poručio da su Srbiji potrebni i najbolji odnosi sa makedonskim narodom.

"Uvek smo spremni da pomognemo eparhijama, ali uvek vi više nama savetom molitvom i sabornošću i pozivom na jedinstvo", istakao je Vučić navodeći da će na jesen to jedinstvo biti potrebnije nego ikada pre.

Opširnije Kraće

Vučić: Više od svega nam nedostaje mir

Želim da zahvalim što možemo da razgovaramo o različitim pitanjima za srpski narod, rekao je predsednik Vučić na sastanku sa patrijarhom i episkopima.

U razgovoru sa Vama mnogo toga naučimo, dobijemo novu nadu i energiju da možemo nabolje da menjamo budućnost, kaže Vučić.

Vučić je, obraćajući se patrijarhu Porfiriju, rekao da je on dostojan prestola Svetog Save i zahvalio na pažnji koju poklanja državi i problemima s kojima se suočavamo.

Danas nam više od svega nedostaje mir, i od koga dodatno tražiti mir ako ne od Boga, rekao je Vučić.

Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što izgleda, ali da li se ozbiljni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom – da, poručio je Vučić.

Imali smo i danas i prethodnih dana sastanke za pripremu za zimu, biće teže nego ikada pre, dodao je predsednik Srbije.

Što se nas tiče, vršimo sve pripreme da uradimo sve što možemo, nalazimo se u specifičnoj situaciji zbog KiM i ako smem da iskažem poštovanje vladiki Teodosiju što je došao na današnji skup, kaže Vučić.

"Biće sve teže sačuvati interese jer će pritisci biti sve teži", istakao je Vučić.

Opširnije Kraće

Susret se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Posle javnog dela sastanka, delegacije su nastavile razgovore.